Pleacă-ai noștri, vin ai altora... - Revista Ferma
3 minute de citit

Pleacă-ai noștri, vin ai altora…

pe drumuri de tara maramures 2 b Pleacă-ai noștri, vin ai altora...Este imposibil să se asigure un viitor sustenabil pentru agricultură și zonele rurale fără tineri. Cu toate acestea, doar fiecare al 10-lea fermier din UE are sub 44 de ani iar să convingi un tânăr să înceapă o afacere în agricultură, în zilele noastre, poate fi o reală provocare.

Bruxelles-ul se laudă că înnoirea generației ocupată în agricultură este una dintre prioritățile cheie ale noii Politici Agricole Comune, care oferă un sprijin mai puternic tinerilor fermieri. Așa să fie! Poate răzbate curentul ăsta de tinerețe fără bătrânețe până în România și facem și noi ceva, ca buni europeni ce suntem, pentru a-i susține cu adevărat pe tinerii care vor să urmeze calea agriculturii… N-ar fi rău să începem cu educația agricolă, cu sistemul prăfuit care domnește la Ministerul educației și cu lipsa de interes a Ministerului agriculturii la acest capitol!

Și să nu uităm: dincolo de agricultură, pentru a-i atrage pe tineri la sate e nevoie de îmbunătățirea calității vieții rurale, a infrastructurii și a diversificării activităților economice, medicale, sociale și lista-i lungă…

România nu pare să-și fi însușit nimic din greșelile trecutului nici la capitolul ”să ne-aducem înapoi tinerii plecați la muncă în străinătate”. Aceleași lozinci de doi lei, fluturate intens în campaniile electorale. Și cum urmează un an al alegerilor de tot felul… să te ții bine, nație, ce aflux de bune intenții politice vom avea! De vorbe bune și goale e plină țărișoara, dar și gura făuritorilor de legi proaste pentru agricultură. Între timp, afluxul vine dinspre alte continente, cu lucrători de mâna a treia care fac și ei ce și cum pot prin culturile noastre agricole.

”Ai noștri sunt puturoși, n-au chef de muncă, cer prea mult pe treabă de nimic, preferă Vestul”, cam așa umblă vorba prin târg. Nu zic că n-o fi adevărat, pe alocuri, dar mulți dintre tinerii noștri ”plecați pe dincolo” s-au reîntors în țară și au devenit antreprenori în agricultură, au investit banii Vestului în pământ românesc și fac cinste satului și neamului lor. Pe ei nu-i vede nimeni sau prea puțini. Însă sunt și din cei care-i văd ”prea bine” și le pun bețe-n roate!

Dar cum peștele de la cap se strică, problemele noastre nu-s doar… ale noastre! Sprijinind structurile agricole deja existente și punând accent pe proprietarii unici, subvențiile UE realizează dezechilibre uriașe de gen și lipsa diversității etnice, de vârstă și rasiale în rândul proprietarilor de terenuri agricole din Europa. În plus, politicile de obținere a „alimentelor ieftine” care stau la baza subvențiilor agricole încurajează exploatarea sistematică a singurului grup variat din punct de vedere etnic și rasial care lucrează în agricultura europeană – forța de muncă migrantă.

Reînnoirea generațională este într-adevăr de o importanță critică pentru viitorul agriculturii europene, dar nevoile statelor membre sunt specifice și situația ar trebui mult mai profund analizată decât este abordată în prezent. Subvențiile nu sunt totul!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →