Pita de Pecica va beneficia de protecție europeană - Revista Ferma
4 minute de citit

Pita de Pecica va beneficia de protecție europeană

Odată cu obținerea acestei recunoașteri, pe eticheta pâinii se va înscrie numele produsului „Pită de Pecica”, urmat de mentiunea “Indicație Geografică Protejată” sau acronimul “IGP”, tipul produsului (copt sau congelat), numele Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale Arădeanca din județul Arad, care a depus dosarul de recunoaștere la nivel european, numele producătorului, precum și  însemnele Organismului de Inspecție și Certificare.

Doar 3 brutării din Orașul Pecica – SC DORIS PROD COM SRL, SC PALMAR VALI SRL și SC TIAMAX – vor putea, deocamdată, să utilezeze această etichetă ce oferă cumpărătorilor garanția că pâinea este produsă după modul de lucru specific pecicanilor, transmis din generație în generație, de la prepararea maielei, durata de fermentare și modelarea aluatului, până la coacerea în cuptor tradițional din cărămidă, ars cu lemne.

 

MARCĂ ÎNREGISTRATĂ DIN 2011


În România, Pita de Pecica a obținut certificarea ca marcă înregistrată încă din 2011, iar în 2022, Oficiul de Stat pentru Mărci și Invenții a aprobat prelungirea protecției mărcii, astfel că brandul local al orașului Pecica va putea fi folosit și în următorii 10 ani de brutăriile pecicane.

foto impact_Pita de Pecica_b 

PECICA, LOCALITATE DE PITARI


Pita de Pecica este cunoscută din vechime datorită gustului și calităților ei. „Pita (…) frământată ca pitarii de la Peșca este mai gustoasă și decât cozonacul”, se consemnează în documente de la începutul secolului trecut.

Chiar numele localității de origine a acestei pâini deosebite, atestată documentar din 1335, când așezarea era cunoscută sub denumirea de Petk, însemnând „vatră” sau „cuptor” în limba slavonă, vorbește despre faptul că Pecica era o localitate de ”pitari”. Zeci de familii se ocupau cu „pităritul“.

Pitarii pecicani cumpărau grâul de pe piața din localitate, îl duceau la moară unde, în aceeași zi, era măcinat, sacii cu făină erau apoi transportați de morar la casa pitarului, unde familia acestuia frământa și cocea pâine toată noaptea. Erau importante atât pregătirea făinii și a maielei pentru aluat, frământatul, „până asuda grinda”, apoi dospitul, modelatul, dar și cum „era ars cuptoriu” și cât dura coacerea.

Pâinea era vândută și în piața din Arad, unde ajungea călduță, iar oamenii o mâncau goală, așa de bună era.

Pita de Pecica nu era doar faima localității, ci și un simbol al priceperii și hărniciei pecicanilor, așa că nu e de mirare că pâinea făcută de generații de-a rândul apare și pe stema orașului Pecica.

paine de pecica 02_b 

PITA DE PECICA ÎN EUROPA


Pita de Pecica i-a încântat și pe străini încă dinainte de a primi oficial recunoașterea europeană: a fost prezentată la ”Ziua porţilor deschise la instituţiile europene din Bruxelles”, a fost vedeta sărbătorii Bulevardului Tervueren, a ajuns la Viena, unde a fost oferită atât ca recompense, cât și spre degustare.

 

CUM ȘTIȚI CĂ E PITĂ DE PECICA?


Spre deosebire de alte produse similare, Pita de Pecica are următoarele caracteristici specifice: forma ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă datorită modelării, suprafața lucioasă și coaja de culoare brună, datorită modului de coacere a cuptorului și fragedă, conferită de ștergerea după coacere a pâinii cu o perie înmuiată în apă.

Pita de Pecica poate să aibă greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg și este o pâine înaltă, datorită procesului de predospire, dospire și coacere, iar miezul are culoare alb-gălbuie și este umed și elastic, datorită timpului de fermentare al aluatului, este legat de coajă, tot datorită specificității cuptorului și bine afânat, pâinea fiind pufoasă datorită bulelor de aer care își măresc volumul în timpul fermentării aluatului.

Gustul Pitei de Pecica este sărat și ușor dulceag, datorită conținutului de glucide din gluten.

paine de pecica 03_b 

PITA DE PECICA ARE PROPRIA SĂRBĂTOARE


Pita de Pecica este sărbătorită anual la Praznicul de Pită Nouă, care s-a ţinut din vremuri străvechi în localitatea arădeană, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea de Sfântă Mărie Mare. În 1913, tradiția sărbătoririi Pitei de Pecica a fost întreruptă din cauza Primului Război Mondial, însă Sărbătoarea pâinii a fost reluată în 1974 și continuă și în prezent.

Vedeți aici cum e sărbătorită pâinea obţinută din noua recoltă la Pecica!

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →