Piaţa MIELULUI de Paşti. PREŢUL CĂRNII stă în balanţa cerere-ofertă! - Revista Ferma
10 minute de citit

Piaţa MIELULUI de Paşti. PREŢUL CĂRNII stă în balanţa cerere-ofertă!

În acest an, Paştile pică mai devreme, în prima decadă a lunii aprilie. Prin urmare, crescătorii care au „reglat” fătările în aşa fel încât mieii să ajungă la greutatea optimă de comercializare (22-24 kg) în preajma sărbătorii vor obţine pe piaţă un preţ mai bun.
În unele judeţe, cu trei săptămâni înainte de Paşti, kilogramul de carne în viu avea preţuri de la 15 lei (aproape dublu comparativ cu anul trecut), iar carcasa – 27 lei! Una dintre explicaţii ar fi oferta scăzută de pe piaţă, cauzată de fătările întârziate!
Unii oieri preferă să păstreze mieii, să-i finiseze şi să-i valorifice la export în sezonul vară-toamnă, atunci când – speră ei – preţurile ar putea fi ceva mai… răsărite.
 
Drumul mielului: de la Roman, la Roma!
Ioan Crăciun, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine ,,Mioriţa,, din Roman, judeţul Neamţ, prevede un preţ bun, undeva la 23-25 lei/kg de carcasă. Din fermă, mielul va pleca de la 20 lei în sus, însă depinde de zonă. Spre exemplu, la Roman e un preţ, la Piatra Neamţ e un pic mai crescut. „Eu am vândut la comandă acum (17 martie a.c. – n.r.) cu 25 lei/kg de carcasă de miel unor familii care voiau să trimită copiilor din Italia să facă Sărbătorile de Paşti în străinătate.
Faţă de anul trecut, carnea se va scumpi: de la 11 lei/kg în viu în sus; mai jos nu cred! Anul trecut, carcasa a plecat de la crescător cu 18 lei/kg şi a ajuns la 23 lei în galantar. Dar anul acesta se va duce spre 25-27 lei/kg de carcasă. La Vaslui, în perioada asta s-au primit comenzi şi cu 27 lei/kg”, ne-a declarat crescătorul.

Mioritica resemnare: „Suntem ţărani!”
Pentru fermierul care are exploataţia lângă Roman, într-un fost CAP, „iarna a fost perfectă, nu am cheltuit prea mult cu furajele, doar o săptămână, când cu gerurile, a fost mai greuţ, însă sezonul de fătare a fost unul bun”, spune Ioan Crăciun.
Efectivul său total de ovine este de 1.100 capete. ”Până acum am peste 500 de miei şi sezonul nu este încheiat. Sacrific la Paşti ce este peste 14-15 kg în carcasă, vreo 200 capete, opresc 200-300 pentru prăsilă, că am fermă cu origine, fac COP de vreo 10 ani, iar mieii fătaţi în martie or să plece la export undeva în vară”, a precizat agricultorul. Ioan Crăciun este nemulţumit că nimeni nu vrea să încheie contract pentru export, deşi a încercat de multe ori. Aşa că va fi nevoit să valorifice oaia la preţul pieţei. „Eu anul trecut am vândut miei finisaţi, îngrăşaţi în fermă, cu 8-8,5 lei/kg. Nu se prea acoperă cheltuielile la acest preţ, să fiu sincer! Dacă am socoti tot-tot şi munca, nu prea ieşim la liman; dar noi ne mulţumim şi cu mult, şi cu puţin; suntem ţărani!”, a precizat cu o resemnare mioritică liderul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine ,,Mioriţa”.

Cererea şi oferta formează preţul
Braşoveanul Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte (FOM), spune că „Paştile vin destul de timpuriu, mieii s-ar putea să fie puţini pentru aceste sărbători! Dar preţul va fi stabilit în urma cererii şi a ofertei. Dar trebuie să mai înţelegem un fenomen: puterea financiară a românului scade de la an la an, clasa mijlocie – motorul economiei şi al societăţii – a dispărut. Să nu uităm că de vreo trei ani încoace numărul de miei care se sacrifica pentru sărbătorile de Paşti a scăzut uimitor. Dacă acum patru ani se tăiau în jur de 5-6 milioane, anul trecut au fost sacrificaţi 3-3,2 milioane de miei. Românul se uită mai mult spre carnea de pasăre sau la mizeriile puse la dispoziţie de companiile transnaţionale. În orice caz, kilogramul de carne s-ar putea să crească cu 10 – chiar 20 de procente”, ne-a declarat Eugen Gonţea. Liderul FOM nu va vinde miei de Paşti! El şi nepotul său cresc ovine în sistem ecologic. Împreună au 600 de miei ajunşi la greutatea optimă de valorificare. Cei doi crescători comercializează deja la preţul de 13,5-14 lei/kg în viu.

„Am turbat la telejurnal!”
Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei ,,Ovitim Mioriţa,, din Coşteiu, judeţul Timiş, este profund revoltat de faptul că deja de discută la TV de preţurile la carnea de miel! „Cine face acum un preţ, minte! Sunt speculaţii. Am văzut la TV cum cineva dintr-un supermarket anticipa la 27-30 lei kila de carcasă. De unde ştie ăla de aşa preţ? Am turbat la telejurnal cum un nutriţionist tânăr spunea că nu-i sănătos să mănânce lumea carnea dacă mielul are sub 15 kg, că nu ştiu ce nu are dezvoltat în el. Oare italienii, care iau mielul în viu la 8-10 kg şi se duc şi-l sacrifică la ei, sunt proşti? De ce se dă cu bâta în oamenii care muncesc?”, se întreabă retoric crescătorul bănăţean.
Gheorghe Mihăescu susţine că, înainte de sărbători, „s-ar face preţurile între 11 şi 12 lei kg în viu. Mieii sunt mici, au în medie 12-14 kg, cine are de 15 kg are miel numai bun!”, declară Mihăescu.  

miei de Paste_b

„Nu avem o strategie a oieritului!”
Fermierul creşte 700 şi ceva de ovine, dar nu vinde nici un miel de sărbători! „Motivul? Nu am cu cine să mulg oile! Mi-ar trebui încă doi oameni pe lângă noi, ăştia care mai suntem, ca să putem să le mulgem şi să facem treabă. Dacă nu, înţărcăm mieii şi mai târziu nu ştim ce o să facem cu ei. Nu avem o strategie exactă a oieritului, suntem după cum bate vântul!”, a recunoscut franc crescătorul timişean.
Acesta nu şi-a ascuns dezamăgirea. „Am ajuns la o vârstă şi mult nu o să mai ţin oile. Am 65 de ani şi nu o să lucrez până o să cad în cap! Copiii mei – o fată-i ofiţer de poliţie, cealaltă e medic – nu au tangenţă cu oieritul; nici carne de miel nu mănâncă! Eu văd că lucrurile merg prost. S-a dat drumul la campania «Alege oaia!» Programul e nemaipomenit, e super, dar s-a uitat de abatorizare! Oameni buni, noi nu avem centre de sacrificare şi vrem să tăiem oi şi să avem în piaţă carne?! Drama oieritului este aceea că sunt mulţi amărâţi cu turma de oi în curte!”, a considerat Gheorghe Mihăescu.

„După Paşti, un preţ de 10 lei/kg în viu ar fi extraordinar!”
„E greu de spus care va fi preţul cărnii de miel de Paşti! Toţi crescătorii, cei care au miei cât de cât la greutatea optimă, speră să obţină un preţ bun. Intermediarii profită, fac tot felul de oferte. Din ce ştiu eu, sunt colegi care au încărcat ceva la 11 lei kg în viu. Sperăm ca preţul să nu scadă odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, ci, dimpotrivă, să crească!”, ne-a declarat Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Oierilor de Munte “Retezatul Haţeg”.
Crescătorul hunedorean spune că nu a avut probleme cu fătările; nu a înregistrat nici o moralitate, ci un singur avort la 300 de oi fătate. Dar sunt judeţe, precum Braşov şi Caraş-Severin, unde crescătorii au semnalat probleme mari în timpul fătărilor.
Pavel Iovăneasă creşte 400 de oi, la care se adaugă deja 300 de miei. O parte o va vinde unei clientele stabile pe care şi-a format-o de ani de zile, iar ce va fi în plus se va duce pe piaţa liberă. Mieii fătaţi mai târziu vor fi îngrăşaţi şi pregătiţi pentru export. „Acum se achiziţionează miei vii la un preţ între 15 şi 20 kg. După perioada pascală, dacă preţul ar rămâne la 10 lei/kg în viu, per miel înţărcat/miel îngrăşat, ar fi extraordinar. Anul trecut, preţul a scăzut dezastruos; s-au încărcat miei la 8,5-9 lei/kg, dar au plecat şi la 7 lei kilogramul. În unele judeţe, intermediarii au cumpărat şi cu 5-7 lei/kg, ceea ce înseamnă faliment”, a conchis Pavel Iovăneasă.

Preţul să fie corect!
În judeţul Tulcea, în comuna Topolog, George Cristea creşte o turmă mixtă de caprine şi ovine cu un efectiv de 270 animale. „În aceste zile de dinaintea Sfintelor Sărbători de Paşti, carnea de miel costa între 8 lei şi 11 lei kilogramul. La en-gros e ceva mai scăzut. Deja, în zonă, lucrurile se mişcă, sunt încarcate tiruri cu miei pentru Portul Constanţa. Întrucât Paştile vin devreme, destui oieri vor avea mai mult de pierdut, mieii fiind mai mici din cauza fătărilor întârziate. Probabil că preţul o să mai crească la 14-15 lei/kg. Pentru crescători ar fi bine ca preţul minim să se stabilizeze la 22 lei kg de carcasă şi la 11 lei în viu. Ar fi un preţ cât de cât corect, acoperitor al cheltuielilor de peste an şi încurajator pentru reluarea activităţii!”, a apreciat George Cristea.
Aşadar, dorinţa unanimă, atât a cumpărătorului, cât şi a crescătorului, ar fi ca preţul mielului de Paşti să fie corect, nu unul… ”turbat”!

 „ALEGE OAIA!” – O ACŢIUNE POMPIERISTICĂ!
Când am vorbit cu Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte (FOM) din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Braşov, acesta tocmai prepara o mâncărică din carne de oaie la fermă. Deci eram pe subiect! Fermierul s-a declarat profund nemulţumit de faptul că tineretul din ziua de astăzi nu ştie să mănânce natural şi sănătos, îi lipsesc obiceiurile şi tradiţiile culinare, mâncărurile specific româneşti. „Carnea de oaie conţine puţin colesterol, are estrogeni, dă potenţă. Trebuie altcum promovat şi stimulat consumul, nu prin acţiuni făcute pompieristic, gen «Alege oaia!», fără un studiu de impact, fără o pregătire dinainte! Ce să alegi? Trebuia făcută o structură gastronomică, cu oameni de specialitate, nu aşa cum se prezintă festivist carnea la ţăcălie şi pastramă pe grătar! Carnea de oaie trebuie pregătită anume ca gospodinele s-o ia gata preparată pentru felurile de mâncare. Noi, ăştia de la munte, mai ştim să gătim şi să facem preparate din carne de oaie”, a explicat liderul oierilor de munte.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →