Piaţa maşinilor agricole se clatină! - Revista Ferma
3 minute de citit

Piaţa maşinilor agricole se clatină!

Optimismul producătorilor de maşini agricole din Europa a atins un nivel minim record. Vânzările de maşini agricole din SUA şi Canada au o uşoară tendinţă de creştere.

tractoare vechi Piaţa maşinilor agricole se clatină!

Indicele general al climatului de afaceri pentru industria mașinilor agricole din Europa sa deteriorat din nou în urma scăderii abrupte a vânzărilor din lunile precedente. În martie, indicele CEMA a scăzut de la -52 la -55 de puncte (pe o scară de la -100 la +100).

Deteriorarea continuă a climatului de afaceri se datorează faptului că evaluările actuale au urmat o scădere mai mare decât așteptările anterioare. Potrivit participanților la sondajul CEMA, mediul de afaceri actual se află într-o situaţie mai dificilă decât în urmă cu 7 ani. În luna martie doar 8% dintre reprezentanții industriei au considerat că situația actuală a este favorabilă.

Perspective sumbre

În ceea ce privește următoarele șase luni, perspectivele sunt, de asemenea, destul de sumbre. Din nou, două treimi dintre participanții la sondajul CEMA se așteaptă ca cifra lor de afaceri să scadă în această perioadă. Nevoia de investiții a clienţilor finali pare să fie epuizată pe toate piețele europene și nu există nici o piață europeană pentru care majoritatea participanților la sondaj ar avea așteptări pozitive privind cifra de afaceri.

Dacă sunt luate în considerare aşteptările industriei europene de maşini agricole pentru alte regiuni ale lumii, perspectivele par să fie ușor mai bune în ceea ce privește anul în ansamblu.

O stabilizare treptată poate fi observată și în așteptările industriei privind aportul de comenzi viitoare (un indicator care nu este inclus în calculul indicelui barometrului general CEMA). Pentru întregul an 2024, participanții la sondaj se așteaptă ca cifra de afaceri a companiei lor să scadă în intervalul de o singură cifră.

Barometru CEMA – martie 2024

Barometer CEMA martie 2024 1 Piaţa maşinilor agricole se clatină!

Citeşte: Germania: Cursă strânsă între John Deere și Fendt!

SUA – Creștere marginală a vânzărilor de tractoare de peste 100CP

Vânzările de tractoare agricole de peste 100CP au crescut ușor în februarie 2024 în SUA, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor de Echipamente (AEM). Cu toate acestea, chiar dacă în luna februarie 2024 s-a înregistrat o creștere de 2,8% față de februarie 2023, în primele două luni ale anului curent vânzările de tractoare agricole au scăzut cu 14,2% şi combinele cu 18,9% comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2023.

În Canada, situaţie se prezintă oarecum diferit. Vânzările de combine au crescut cu 27,2% în februarie 2024 față de februarie 2023 și au crescut cu 6,3% în perioada ianuarie-februarie 2024 față de perioada similară a anului trecut. Un total de 131 de combine au fost vândute în februarie în Canada, ceea ce face ca totalul unităţilor vândute în perioada ianuarie-februarie să ajungă la 255.

Cu toate acestea, vânzările de tractoare agricole au scăzut în Canada cu 28,2% în lunile ianuarie-februarie, comparativ cu aceeaş perioadă a 2023. „Vânzările de combine din Canada şi creșterea vânzărilor de tractoare agricole de peste 100CP în SUA sunt de bun augur pentru încrederea pe termen lung a industriei noastre în evoluţia pieţei”, a declarat Curt Blades, senior vicepreședinte AEM.

În 2023 vânzările de combine au crescut, tractoarele au fost în scădere, în SUA şi Canada.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →