Piaţa maşinilor agricole e în regres - Revista Ferma
2 minute de citit

Piaţa maşinilor agricole e în regres

tractoare Piaţa maşinilor agricole e în regresDatele publicate recent de Asociaţia Industriei Europene pentru Maşini Agricole (CEMA) a confirmat ceea ce mulţi anticipau deja de anul trecut, şi anume faptul că vânzările de maşini agricole noi au suferit o contracţie în 2023!

Astfel, conform statisticilor oficiale care cuprind informaţii din 30 de state europene, nu doar cele membre UE, însă fără România, anul trecut au fost înmatriculate 211.700 de tractoare, dintre care aproximativ 158.100 erau tractoare agricole. Aceasta corespunde unei scăderi de 4,9% comparativ cu anul 2022.

CEMA sublinează însă că în prima jumătate a anului 2023 numărul tractoarelor agricole nou înmatriculate a fost doar puţin mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Declinul s-a accentuat abia în a doua jumătate a anului, când au fost înmatriculate cu aproape 10% mai puţine tractoare faţă de perioada corespunzătoare din 2022.

Lanţurile de aprovizionare şi-au revenit

Unul dintre motivele pentru care noile înmatriculări de tractoare agricole au rămas în mare parte stabile în prima jumătate a anului 2023 ar fi faptul că producătorii au reușit să recupereze comenzi din anii precedenţi. Un stoc de investiţii acumulat în 2021 și 2022 ca urmare a întreruperilor lanţurilor globale de aprovizionare din timpul și după pandemia de Covid-19, respectiv pe fondul crizei din Ucraina. Până la jumătatea anului, lanţurile de aprovizionare reveniseră în mare parte la normal. Abia în a doua parte se poate spune că numărul de tractoare înmatriculate reflectă mai bine realităţile pieţei.

Potrivit CEMA, 26.200 dintre tractoarele agricole nou înmatriculate au intrat în categoria de putere până la 51 CP. Spre deosebire de evoluţia generală negativă, vânzările de tractoare cu o putere mai mare de 175 CP au crescut cu 12%. În schimb, pe segmentul de tractoare cu puteri de 80 până la 175 cai s-a putut observa o scădere de 13%.

După cum a remarcat organismul umbrelă al industriei producătoare de maşini agricole, cifrele nu reflectă cu exactitate dimensiunea totală a pieţei tractoarelor de putere redusă, deoarece nu toate sunt folosite pe drumuri publice, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie înmatriculate în unele ţări. Plus că există state, precum Bulgaria şi România, care de ani de zile nu emit nici un fel de informaţii oficiale cu privire la înmatricularea tractoarelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →