PIAȚA CEREALELOR: Grâul rusesc câștigă, soia americană în declin - Revista Ferma
5 minute de citit

PIAȚA CEREALELOR: Grâul rusesc câștigă, soia americană în declin

recoltare grau combina claas si case ih credit foto istock PIAȚA CEREALELOR: Grâul rusesc câștigă, soia americană în declin
credit foto @iStock branex

Pe piețele mondiale, anul 2023 se încheie cu grâul rusesc disponibil în cantitate considerabilă și la prețuri mai mici, lăsând Europa cu mult în urmă, în timp ce pe partea semințelor oleaginoase, soia americană este în scădere înainte de avântul brazilian.

Rusia a câștigat ultimele licitații

„Asistăm la revenirea cumpărătorilor pe scena internațională, dar grâul european, și în special francez, nu beneficiază de el, încă necompetitiv în comparație cu ofertele rusești”, indică Agritel (grupul media Argus).

Piața grâului a fost animată de numeroase licitații în ultimele zile, din Thailanda până în Tunisia, cu două achiziții mari, una din Arabia Saudită pentru 1,35 milioane de tone de grâu de măcinat și cealaltă din Egipt, pentru 480.000 de tone, îndeosebi de proveniență rusească.

Cea mai recentă achiziție a Egiptului, mare consumator de grâne, arată în ce măsură Rusia domină piața: taxe și transport inclus, o tonă de grâu s-a vândut cu între 284,9 și 287,4 dolari în funcție de loturi, un preț imbatabil.

 În același timp, grâul românesc era oferit în cel mai bun caz la 288,98 USD pe tonă și grâul francez la 299,71 USD pe tonă.

Pe piaţa europeană, preţul grâului scădea miercuri, sub 223 de euro pe tonă pentru termenul limită din martie, cel mai tranzacţionat.

Întărirea monedei euro față de dolar nu ajută grâul european, iar fermierii sunt reticenți să vândă la prețuri apropiate de costurile lor de producție. În acest context, o uşoară creştere a preţurilor la cereale ruseşti nu modifică competitivitatea.

Pe Euronext, porumbul, „un puternic adept al grâului”, a coborât timp de patru zile sub pragul simbolic de 200 de euro pe tonă în martie: „Găsim nivelul prețurilor din iulie 2021 la cea mai tranzacționată scadență”, susțin analiștii pieței.

Prețul cerealelor suferă de o aprovizionare globală confortabilă, în special din Ucraina. În ciuda pierderii unor teritorii și a luptei continue, se așteaptă ca țara să recolteze peste 30 de milioane de tone de porumb în 2023-24, revenind la nivelul din 2020-21, cu producții mai bune.

Potrivit Dax Wedemeyer de la US Commodities, în ceea ce privește porumbul american, fondurile de investiții „sunt încă masiv poziționate în dezavantaj și nu se întrevede niciun motiv să se schimbe”, în timp ce prognozele meteo prevăd ploi în Brazilia în cele mai importante regiuni de producție, precum Mato Grosso (33% din producție).

De asemenea, analiştii americani estimează că situaţia din Marea Roşie – cu atacuri ale rebelilor yemeniţi împotriva navelor comerciale de pe o rută care vede tranzitul comercial internaţional de 12% – are un impact foarte mic sau deloc asupra preţurilor mărfurilor materiilor prime agricole.

Creșterea prețului petrolului a avut un impact redus asupra semințelor oleaginoase (soia, rapiță, floarea soarelui), dintre care o mare parte este transformată în agrocombustibil.

„Ceea ce contează este că exporturile (americane) încetinesc, fie pentru porumb, soia sau grâu”, a spus Dewey Strickler de la Ag Watch Market Advisors.

Într-o piață lentă, pe măsură ce sărbătorile se apropie, „nu va fi nicio animație în tranzacționare înainte de începutul anului viitor. La începutul anului, vom face bilanțul și vom vedea cum arată recolta în Brazilia”, spune el. El notează că exporturile americane de boabe de soia au scăzut mai mult decât cele de porumb.

În general, semințele oleaginoase sunt sub presiune. Ministerul canadian al Agriculturii și-a ridicat recent estimarea producției de rapiță (rapiță OMG), iar Ucraina este de așteptat să producă 14,5 milioane de tone de floarea soarelui, mai mult decât în ​​campania 2020/21, ultima înainte de invazia rusă.

Și recolta braziliană de soia promite să fie excepțională în ciuda secetei din ultimele luni, cu prognoze record de export de aproape 100 de milioane de tone.

Pentru cabinetul Agritel, principalul factor care susține prețurile la soia vine din Argentina, unde noul guvern intenționează să mențină taxele la export pentru a-și păstra veniturile bugetare.

Rusia beneficiază de condiții climatice ideale

Dacă condițiile climatice sunt în centrul preocupărilor în Franța, Regatul Unit și Germania, situația este destul de diferită în Marea Neagră. Rusia a beneficiat în special de ploi regulate favorabile progresului și dezvoltării bune a grâului de toamnă în timpul toamnei. Aproape toate suprafețele cultivate beneficiază acum de o acoperire groasă de zăpadă, în timp ce temperaturile se stabilesc treptat sub 0°C.

Din nou, în acest an, perspectivele producției rusești par foarte optimiste pe măsură ce intră iarna.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →