2 minute de citit

Piaţa cerealelor dă semne de redresare

În condiţiile în care sectorul energetic a simţit din plin efectele scăderii preţurilor la carburanţi, cererea pentru consumul de porumb ca sursă alternativă de energie a scăzut şi ea. Dacă luăm în calcul faptul că 37% din porumbul american este utilizat pentru producţia de etanol iar perspectivele USDA (Departamentul Agriculturii al Statelor Unite) prevăd o creştere a suprafeţelor însămânţate cu porumb în această primăvară, deocamdată e greu de crezut că va exista o schimbare prea curând.

Cereale_bAstfel, la Bursa de mărfuri de la Chicago (CBOT), buşelul de porumb era cotat în 3 aprilie la 330,75 de cenţi (echivalentul a 130,20 dolari pe tonă) pentru ca la 9 aprilie să urce nesemnificativ până la 331,60 cenţi/buşel (adică 130,54 dolari/tonă), menţinând însă trendul descendent de la o săptămână la alta. În ceea ce priveşte grâul, evoluţia este una clar pozitivă. Un buşel a ajuns să fie cotat la 556,40 cenţi (204,44 dolari pe tonă), la un nivel apropiat de cel înregistrat în prima săptămână din luna ianuarie.

În Europa, principalele burse de tranzacţionare a cerealelor au reacţionat şi ele pozitiv. Astfel, Bursa MATIF de la Paris afişa la începutul săptămânii preţul de 195,25 euro/tona pentru grâul de mai, respectiv 187,75 euro/tonă pentru grâul cu livrare în luna septembrie, iar ultima cotaţie săptămâna aceasta a fost de 197,75 euro/tonă (grâu livrat în mai) şi 189,75 euro/tonă (grâu livrat în septembrie).

La bursa de la Londra, în schimb, grâul de mai a început săptămâna la 157,35 lire sterline/tonă, pentru ca vineri după-amiaza să ajungă la 158,50 lire tona. În ceea ce priveşte grâul cu livrarea în luna noiembrie, preţul cel mai bun era afişat chiar vineri, respectiv 168,50 lire/tonă, cu 4 lire sterline mai mult decât în urmă cu o săptămână.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →