Petru-Mihai Pustai a înfiinţat culturile de toamnă cu costuri minime renunţând la arătură - Revista Ferma
2 minute de citit

Petru-Mihai Pustai a înfiinţat culturile de toamnă cu costuri minime renunţând la arătură

Petru Mihai Pustai scaled Petru-Mihai Pustai a înfiinţat culturile de toamnă cu costuri minime renunţând la arătură
Petru Mihai Pustai, credit foto @Liviu Gordea

Mureşanul Petru-Mihai Pustai, din comuna Râciu, satul Pârâu Crucii, îşi ţine din scurt ferma mixtă pe care o conduce cu pricepere. Lucrează 136 de hectare şi creşte 181 vaci Bălţate. 

Costuri bine gestionate

A înfiinţat culturile de toamnă cu costuri minime, renunţând la arătură. Fermierul a pus 12 ha cu grâu doar ca să plătească arenda şi să-i rămână puţin pentru comercializare, iar orzul şi triticalele (10 ha fiecare) – strict pentru furajarea animalelor. „Media cheltuielilor este undeva la 2.400 lei/ha, eu cred că până la recoltat – cu fertilizarea fazială şi tratamentele pe vegetaţie – o să ajung până la 3.000-3.300 lei”, ne spune cultivatorul.

A renunţat la arătură

Culturile iernează destul de bine, grâu-i dens şi uniform, având 700 b.g./ha. ”Agrotehnic, am lucrat terenul foarte uşor, am renunţat la arătură, în schimb am tăvălugit. Au fost suficiente: trecerea cu Gruberul, tăvălugirea, semănatul şi din nou o tăvălugire, iar la triticale am folosit şi grapa rotativă, înainte de semănat şi tăvălug. De asemenea, am fertilizat cu 220 kg/ha, complex triplu 15”, susţine tânărul fermier.

Ce îl dezavantajează?

Profilul fermei din Pârâu Crucii este zootehnic, cele 50 de văcuţe în lactaţie dau fiecare o medie zilnică 24 litri, producţie preluată la procesare. „Sunt dezavantajat de şroturile importate din Ucraina la preţ ridicat şi de laptele adus de procesatori din Ungaria, Polonia, ce afectează preţul de vânzare din fermă”, şi-a arătat nemulţumirea. Crescătorul nu are păşune, doar o fâneaţă de 1,5 ha. Duce animalele tinere pe un teren lângă fermă, iar efectivul în producţie îl ţine în grajd, în stabulaţie liberă.  „Am un program standard de furajare pentru că am nevoie de producţie constantă”, spune acesta. Recunoaşte că şi-ar dori să retehnologizeze exploataţia prin implementarea unor proiecte europene. Are în atenţie Directiva comunitară DR 20 care va permite modernizarea fermelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →