Peste o mie de sprayere produse pe an! Secretele tehnologiei Kverneland - Revista Ferma
5 minute de citit

Peste o mie de sprayere produse pe an! Secretele tehnologiei Kverneland

Secretele tehnologiei Kverneland
Secretele tehnologiei Kverneland

Am călătorit 1.500 de kilometri pentru a afla unde şi mai ales cum sunt fabricate maşinile de împrăştiat îngrăşăminte şi echipamentele de erbicidat ale companiei norvegiene.

O vizită în Olanda este întotdeauna un izvor de inspiraţie, dar dacă ea este însoţită de oameni faini şi scopul este unul bine conturat, atunci putem spune deja că este o binecuvântare. Asta am simţit şi probabil sunt în asentimentul celor alături de care am trecut prin această experienţă, echipa AgroConcept şi un grup inimos de fermieri români dornici să afle unde şi, mai ales, cum sunt fabricate maşinile de împrăştiat îngrăşăminte şi echipamentele de erbicidat Kverneland.

Activitate sub nivelul mării

Aşa se face că pe 12 februarie am aterizat la Amsterdam şi de acolo am luat-o direct spre Nieuw-Vennep, o aşezare aflată la 4 metri sub nivelul mării, unde norvegienii deţin un important punct de lucru, destinat dezvoltării şi perfecţionării tehnologiei spreaderelor şi a sprayerelor. Recunosc, nu ştiam la ce să mă aştept, şi poate tocmai de aceea impactul a fost atât de puternic. Pentru că, spre deosebire de alte invitaţii pe care le primisem în trecut de la Kverneland, de această dată obiectivul nu a fost să vedem neapărat cum lucrează aceste maşinării, despre care ştiam oricum cât de eficiente şi performante sunt, ci mai degrabă cum au fost ele gândite şi proiectate pentru a satisface şi cele mai exigente nevoi ale fermierilor.

Avantajul de a-ţi produce singur componentele este că poţi controla mult mai bine atât calitatea, cât şi cantitatea produsului, optimizând fluxul în funcţie de cererea pieţei. – PAVEL DVORAK, Director de produs în cadrul grupului Kverneland

Mai puţine componente

Aşa cum spuneam, la Nieuw-Vennep sunt produse, printre altele, distribuitoarele de îngrăşăminte (diferite modele ale gamei Exacta) şi maşinile de erbicidat purtate şi tractate (T3, T4 şi T6) – durează aproximativ două săptămâni pentru a produce un astfel de echipament, pornind de la montarea şasiului şi până la asamblarea tuturor pieselor. Noua generaţie de maşini din seria T sunt mult mai compacte din punct de vedere constructiv, iar logica de asamblare este aceeaşi. Deşi are subansamble mai complexe, numărul de componente a scăzut cu 25%. Astfel, dacă în trecut săptămânal ieşeau de pe liniile de asamblare între 8 şi 10 maşini, acum capacitatea de producţie aproape că s-a dublat. „Când este nevoie de a creşte şi mai mult capacitatea de lucru, Kverneland angajează muncitori sezonieri care însă nu vor lucra pe linia de producţie, pentru a nu impacta calitatea utilajelor, ci se vor ocupa doar cu pregătirea cărucioarelor cu materialele necesare asamblării ulterioare”, a ţinut să precizeze Bogdan Ciobanu, manager de produs la AgroConcept.

Bogdan Ciobanu și Pavel Dvorak
Bogdan Ciobanu și Pavel Dvorak

Peste o mie de sprayere produse pe an

Rampele de aluminiu sunt şi ele produse aici. Acestea nu sunt sudate, ci lipite cu o soluţie specială care necesită două săptămâni de uscare. Avantajul în acest caz este că materialul nu intră în contact cu alt material şi atunci va avea o durată de viaţă mult mai lungă. După ce sunt montate şi circuitele hidraulice, la capătul liniei de asamblare sunt testate diferite funcţii ale maşinii de erbicidat, apoi acestea sunt mutate într-o altă hală unde au loc testele finale. „Producem aici între 5 şi 6 sute de maşini de erbicidat tractate şi circa 500 de sprayere purtate pe an”, a subliniat, la rândul său, Dimo Dimov, director zonal al grupului Kverneland pentru România, Bulgaria şi Grecia. Durează cam două săptămâni pentru a produce o maşină de erbicidat.

Dimo Dimov
Dimo Dimov

Din punct de vedere tehnologic, Kverneland are reputaţia de a fi o companie foarte inovatoare, cu 145 de ani de experienţă, iar România pentru noi reprezintă una dintre cele mai importante pieţe din Europa de Est, cu un potenţial mare de dezvoltare. – DIMO DIMOV, Director zonal Kverneland pentru România, Bulgaria şi Grecia

Un parteneriat de cursă lungă

„Suntem deja de opt ani în acest parteneriat cu AgroConcept, chiar de la început, şi vedem în continuare o dezvoltare foarte pozitivă a acestei colaborări. Credem în viitorul nostru împreună. (…) Suntem în măsură să le oferim clienţilor o gamă variată de opţiuni pe toate segmentele tehnologice, fie că vorbim de maşini de împrăştiat îngrăşăminte, maşini de erbicidat, semănători de precizie, cultivatoare, grape cu discuri şi, desigur, pluguri, pentru care suntem atât de apreciaţi”, a concluzionat Dimo Dimov.

VÂNZĂRI RECORD

2023 a fost un an cu vânzări record pentru fabrica din Nieuw-Vennep, respectiv 97 milioane de euro. Aici îşi desfăşoară activitatea 300 şi ceva de angajaţi, iar în ultimii ani Kverneland a investit în noi tehnologii de fabricare, cum ar fi maşini de îndoit, utilaje de tăiere cu laser şi a schimbat chiar şi tehnologia de vopsire pentru a reduce costurile cu energia, păstrând însă calitatea. Dacă în trecut o bună parte din piese veneau de la furnizori externi şi aici doar erau vopsite şi se asamblau utilajele, astăzi tot mai multe dintre aceste piese sunt produse fie la faţa locului, fie în alte unităţi de producţie ale grupului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →