Peste 50.000 de vizitatori la MACFRUT 2023! - Revista Ferma
6 minute de citit

Peste 50.000 de vizitatori la MACFRUT 2023!

Startul evenimentului internațional de la Rimini, Italia, a fost prefațat chiar de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella care, în ziua de 2 mai, la inaugurarea specială desfășurată la Cesena, locul unde s-a înființat MACFRUT, a fost prezent pentru a aduce un omagiu lanțului italian de aprovizionare cu fructe și legume.

Francesco-Lollobrigida ok_b 
Statele din care UE importă produse agroalimentare concurează pe nedrept cu producătorii noștri, care supuși unor reguli prea rigide. Noi vom lupta în Europa pentru a ne asigura că fermierii noștri pot continua să lucreze și să furnizeze produse bune cetățenilor lor!
FRANCESCO LOLLOBRIGIDA
Ministrul Agriculturii din Italia

 

MINISTRUL AGRICULTURII PUNE ACCENT PE CALITATE!

Ministrul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Pădurilor din Italia, Francesco Lollobrigida, a fost prezent la deschiderea oficială a evenimentului de la Rimini și a transmis mesajul ferm că Italia trebuie și poate să își reconsolideze un rol principal în contextul internațional al fructelor și legumelor.
“Dezvoltarea sistemului nostru vine din protecția unui sistem productiv capabil să îndepărteze unele ideologii care în trecut l-au penalizat. Trebuie să punem companiile noastre înapoi în centrul atenției. Ceea ce s-a prezentat aici este ceea ce va fi o contribuție de calitate, pe care să o ducem în străinătate și să reprezinte cu eleganță națiunea noastră. Trebuie să oferim încredere și cercetare, pentru îmbunătățirea unui sistem care poate fi în continuare ghidul lumii în alegerea cea mai bună pentru a garanta o alimentație corectă și adecvată pentru fiecare. Corect și adecvat nu presupune doar termenii cantitativi, ci și termenii calitativi, deși unii incearcă să sacrifice calitatea în numele cantității”, arăta șeful Agriculturii italiene.

 

ÎNDEMN OFICIAL LA SUVERANITATEA ALIMENTARĂ

Francesco Lollobrigida s-a referit și la provocările noii PAC subliniind faptul că diminuarea utilizării fertilizanților fără a avea substanțe sau cercetări care să permită menținerea producțiilor riscă să slăbească producătorii și să întărească importurile dinspre națiunile care folosesc mult mai multe pesticide și nu respectă aceleași directive.
Ministrul agriculturii a evidențiat și care sunt bazele și mecanismul de funcționare pentru noțiunea de suveranitate alimentară din structura instituției. “Suveranitatea este dreptul unui popor de a continua să decidă ce să producă și ce să mănânce, într-o societate în care marile multinaționale vor să influențeze prin promovări forțate, determinându-ne să alegem ce să mâncăm de proastă calitate și, deci, să ne definim un sistem de producție care să lase deoparte calitatea și, în consecință, bunăstarea cetățenilor. Noi, în Europa, în schimb, nu avem acest tip de cultură și trebuie să depindem de modelul nostru care alege mai întâi calitatea” a expus ferm ministrul Italian.

macfrut 2023 02_b 

1100 DE EXPOZANȚI LA MACFRUT

Sub coordonatele unei afluențe naționale sporite și susținute de voință, știință și organizare pentru dezvoltare, Macfrut 2023 s-a încheiat cu o prezență record: aproximativ 50 de mii de vizitatori, o creștere cu peste 25% față de anul precedent.
Târgul Internațional de Fructe și Legume de la Rimini a găzduit 1100 de expozanți, având o creștere cu peste 25% a spațiului expozițional (încă 2 pavilioane), ajungându-se la un total de circa 60 de mii de mp și cu 50% a numărului expozanților internaționali.
Între noutățile ediției din acest an s-au numărat organizarea unui pavilion distinct al Americii de Sud, apariția unor standuri naționale ale Arabiei Saudite și Egiptului, precum și prima revenire a Chinei la un târg internațional agroalimentar după pandemia Covid 19. La Rimini, China a fost reprezentată de peste 30 de companii.

macfrut 2023 03_b 

CALABRIA, PARTENER OFICIAL

Partenerul oficial al evenimentului a fost Regiunea Calabria, în care producția bio reprezintă 36% din suprafața agricolă utilizată, respectiv 196 mii ha din 543 mii ha.
“Suntem aici pentru a arăta că avem o producție puternică de excelență. De asemenea, un obiectiv ambițios în acest parteneriat instituțional cu Macfrut este să le asigurăm producătorilor calabrezi o definire a strategiilor de dezvoltare a agriculturii noastre, desfășurate pe un teren agricol care reprezintă o comoară de biodiversitate și de calitate. Calabria reprezintă o punte între Italia și cea mai mare parte a piețelor Europei și Orientului Mijlociu”, menționa coordonatorul agricol Gianluca Gallo.
În zona expozițională a Calabriei s-au desfășurat spectaculoase prezentări tematice, cu zone dinamice, inclusiv zona de pre-recoltare. Două săli întregi au fost dedicate celor mai recente inovații din sectorul pepinierelor și inovațiilor varietale, au fost organizate evenimente dedicate afinelor, biosoluțiilor, dar și un spațiu dedicat economisirii apei (Acqua Campus), zone dedicate tehnicii, ambalajelor, logisticii și serviciilor, precum și spectacole tematice despre condimente și ierburi medicinale.

macfrut 2023 05_b 

UN EVENIMENT UNIC, PE MĂSURA SECTORULUI

Macfrut 2023 a fost o ediție care va rămâne în istorie pentru saltul cantitativ și calitativ.
„Le mulțumesc tuturor expozanților, colaboratorilor, instituțiilor, organizațiilor din sector, personalului Cesena Fiera și echipei de specialiști care au lucrat în mod extrem de profesionist. La această ediție de succes a fost o imensă muncă în echipă, care ne-a permis să creăm un târg extraordinar, dificil de organizat, dar obligatoriu de a deveni mai bun. Acest format corespunde unei nevoi mai presus de toate pentru companiile mijlocii care vor să înțeleagă încotro se îndreaptă sectorul. Este demonstrația a ceea ce poate face sistemul de fructe și legume, atunci când se unește pentru obiectivul comun de a da valoare întregului lanț de aprovizionare. Construim acel mare eveniment pe care îl merită sistemul nostru de fructe și legume”, puncta președintele Macfrut, Renzo Piraccini.
Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale (MAECI) s-au realizat 50 de prezentări internaționale Macfrut în întreaga lume, într-un demers fără precedent de promovare a târgului.

macfrut 2023 06_b

Următoarea ediție MACFRUT este programată pentru perioada 8-10 mai 2024

BALANȚA COMERCIALĂ E PE PLUS
Potrivit datelor oficiale, Italia a produs în anul 2022 aproximativ 25 de milioane de tone de fructe și legume, valoarea producției primare fiind de aproximativ 15 miliarde de euro iar valoarea exporturilor de fructe și legume proaspete și procesate depășind 10 miliarde de euro.
Balanța comercială a înregistrat un plus de 2,762 milioane euro.

CITIȚI ÎN EDIȚIILE VIITOARE
În cadrul Macfrut s-au desfășurat ateliere pe mai multe tipuri de produse, pe teme de actualitate precum noile biotehnologii, pirateria varietală, programe de îmbunătățire genetică din toată lumea, inovarea în afaceri pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, pentru a reduce costurile și pentru a menține competitivitatea și profitabilitatea, unele dintre noutăți urmând a fi prezentate, în exclusivitate, în viitoarele ediții ale revistei Ferma.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →