Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a plătit aproape 95 de milioane de lei despăgubiri de pestă porcină africană (PPA) pentru animalele sacrificate din cauza bolii în exploatațiile din România în 2024. Câte focare PPA mai sunt active!
Înainte de Igant (20 decembrie), când lumea se pregătea de tăierea porcului în gospodării, am vrut să aflăm din surse oficiale care era situația focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) în România, boală din cauza căreia au fost uciși sute de mii de porci în ultimii opt ani și au fost plătite despăgubiri de sute de milioane de lei.
Așadar, am adresat Autorității Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) câteva întrebări privind situația focarelor active de PPA la momentul respectiv:
- 1. Situația focarelor și a efectivelor de animale confirmate și pentru care există suspiciuni de PPA în exploatațiile din România la această dată (18 decembrie 2024);
- 2. Sumele plătite până la această dată și sumele care mai sunt de plată drept despăgubiri PPA către crescătorii de porci din România pentru animalele sacrificate din cauza PPA și efectivele de animale pentru care au fost plătite despăgubiri PPA în anul 2024.
473 focare de pestă porcină africană (PPA) confirmate în România în 2024, la porci domestici și la mistreți
Răspunsul ANSVSA a venit abia pe 3 ianuarie 2025, incomplet. Redăm mai jos, integral, informațiile transmise de ANSVSA pentru Revista Ferma:
”La data de 30.12.2024 mai erau active 31 focare PPA, dintre care 26 focare la nivelul gospodăriilor populației și 5 focare la nivelul exploatațiilor comerciale de porcine.
Pentru anul 2024 s-au confirmat, până în prezent, un total de 215 focare la porcii domestici și 258 la mistreţi.
În anul 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a alocat instituțiilor subordonate subvenții în valoare de 94.723.000 lei pentru plata despăgubirilor pentru animalele sacrificate în focarele de pestă porcină africană.
La această dată, din informațiile pe care le deținem, mai există o diferență de plată de 3.736.000 lei pentru un focar declarat în județul Olt”,
se precizează în răspunsul primit de la Serviciul Comunicare şiLogistică Documentară din cadrul ANSVSA.
Director ANSVSA: Ne aflăm ”într-o zonă de evoluţie favorabilă” a PPA
Pe 20 noiembrie 2024, Cristian Mortasivu, director general al Direcţiei Generale de Sănătate şi Bunăstarea Animalelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), declara că România mai avea doar 25 de focare PPA active și că ne aflăm ”într-o zonă de evoluţie favorabilă” în ceea ce priveşte această boală care afectează sectorul de creștere a porcilor de aproape opt ani.
”Pe parcursul anului 2024, am avut în medie judeţe cu unu-două focare pe fiecare judeţ. Au fost şi judeţe care s-au apropiat de 20 de focare, dar am avut, timp de un an, de zile şi nouă judeţe în care nu au înregistrat focare de pestă.
Am iniţiat deja discuţiile cu Comisia Europeană (…) şi sperăm ca, până la sfârşitul anului, să reuşim să migrăm către zona roz cu cel puţin două zone, adică minimum şase judeţe”, declara Cristian Mortasivu.
Află detalii:
Mortasivu (ANSVSA): România mai are doar 25 focare PPA! Nu avem un orizont predictibil pentru un vaccin împotriva pestei porcine africane
România mai are doar 25 de focare de pestă porcină africană (PPA)!