Peste 4 tone de carne şi produse de origine animală confiscate. Ce au constat inspectorii ANSVSA? - Revista Ferma
3 minute de citit

Peste 4 tone de carne şi produse de origine animală confiscate. Ce au constat inspectorii ANSVSA?

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi-a intensificat controalele specifice în preajma sărbătorilor.

ANSVSA Peste 4 tone de carne şi produse de origine animală confiscate. Ce au constat inspectorii ANSVSA?
foto: canva/santypan de la Getty Images

Odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi-a intensificat controalele oficiale specifice. Astfel, în intervalul 30 noiembrie – 11 decembrie, inspectorii ASVSA au efectuat un număr de 3.305 de controale, iar neregulile identificate au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 291 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.891.860 de lei.

S-a reținut oficial o cantitate de 4.618,9 kg produse de origine animală (carne porc, carne pasăre, pește și produse din pește, lapte, produse lactate și 389.104 buc ouă) în valoare de 294.086 de lei, precum și 7.900 kg de produse de origine nonanimală. Totodată, au fost emise 6 Ordonanțe de suspendare a activității și o Ordonanță de interzicere a activității.

Controalele au fost efectuate în unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Principalele deficienţele identificate şi sancţionate au fost:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse cu termen de valabilitate depășit;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanenţă.

ANSVSA pune la dispoziţa cetățenii un „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Peste 10 mii de controale în noiembrie

ANSVSA reaminteşte că, în cursul lunii noiembrie 2023, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat 10.824 de controale în unităţile din industria agroalimentară. Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 188 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.588.400 de lei.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →