Pesta micilor rumegătoare face prăpăd în Tulcea. Peste 185.000 de ovine ucise! - Revista Ferma
3 minute de citit

Pesta micilor rumegătoare face prăpăd în Tulcea. Peste 185.000 de ovine ucise!

turma de ovine imagine din drona Pesta micilor rumegătoare face prăpăd în Tulcea. Peste 185.000 de ovine ucise!
Credit foto @iStock.com/salajean

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București și alte laboratoare județene abilitate au confirmat prezenta virusului de pesta micilor rumegătoare (PMR) în probe prelevate de la mai multe exploatații comerciale și nonprofesionale de pe teritoriul județului Tulcea.

Cumulat, până la data de 7 august, au fost confirmate focare în 7 exploatații comerciale din localitățile Baia, Stejaru, Babadag și Măcin, cu un număr de 185.288 ovine și caprine afectate, se arată într-un comunicat transmis de DSV Tulcea.

Sunt confirmate focare în exploatații nonprofesionale și exploatații comerciale de tip A în următoarele localități: Stejaru 26 focare, Babadag 5 focare, Smârdan 2 focare, Ceamurlia de Sus 2 focare, Mina Altân Tepe 1 focar, Vasile Alecsandri 3 focare, Haidar 1 focar cu 3 proprietari, Balabancea 1 focar cu 2 proprietari.

TOATE OVINELE DIN FOCARELE CONFIRMATE VOR FI UCISE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

Au fost emise dispoziții de ucidere imediată a efectivelor de ovine și caprine afectate, urmată de ecarisarea cadavrelor prin îngropare în zone aprobate de instituțiile abilitate în conformitate cu prevederile ord ANSVSA/MMAP nr. 23/717/2023.

În cursul săptămânii se va finaliza eutanasierea animalelor afectate din fermele comerciale, acțiunea fiind în desfășurare în aceste zile și în ultimele focare confirmate în localitățile Haidar, Balabancea și Stejaru.

Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România a fost confirmat la data de 19 iulie a.c., în loc. Baia din jud. Tulcea!

MIȘCAREA OVINELOR ȘI PĂȘUNATUL, INTERZISE!

S-a impus instituirea de filtre rutiere în principalele zone de intrare în județ, transportul de ovine și caprine fiind interzis, atât intrarea cât și la ieșirea din județul Tulcea.

O altă măsură importantă în prevenirea acestei boli este interzicerea pășunatului, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil se vor asigura pășuni și drumuri de acces individuale pentru fiecare turmă, astfel încât contactul dintre acestea să fie eliminat.

”Medicii veterinari de liberă practică continuă activitatea de catagrafie a ovinelor din exploatațiile de pe întreg teritoriul județului Tulcea, examinează clinic animalele, informează proprietarii privind regulile de biosecuritate și obligația de anunța orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la ovine și caprine”, se mai arată în comunicatul DSV Tulcea.

Ajutor MADR pentru crescătorii de ovine! ”Dacă reușim să ținem mieii măcar o lună și să nu scădem prețul, va fi bine!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →