2 minute de citit

PERSPECTIVE SUMBRE PENTRU SECTORUL MAŞINILOR AGRICOLE

 

tractoare-diverse_b-o conferinţă de presă, susţinută de Axema, sindicatul de ramură, având drept scop prezentarea raportului economic pentru anul 2022, se precizează că sectorul utilajelor agricole a înregistrat o creştere cu 13% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cele mai bine vândute maşini au fost cele de recoltat, pulverizatoarele pentru protecţia culturilor şi tractoarele agricole, comenzile situându-se între 10 şi 20%.

În schimb, au cunoscut o scădere vânzările la încărcătoarele telescopice, încărcătoarele frontale,

echipamentele de adunat fânul şi presele de balotat. 

De asemenea, cererea se menţine la un nivel ridicat pentru utilajele din cultura mare şi viticultură şi e în scădere semnificativă la echipamentele destinate fermelor de animale.

 

Creşterea preţurilor de vânzare

 

În continuare se aşteaptă ca producătorii să mărescă preţurile cu 10-15 % pentru a compensa creşterea cheltuielilor de cost.

Îngrijorările fabricanţilor sunt legate de creşterea preţurilor de peste două ori (din 2019-2020) la materiile  prime, în special la oţel, oţelul inoxidabil şi aluminiu, dar şi de valul de majorare a salariilor ce va veni în lunile următoare, cu până la 3,5 la sută.

Toate acestea vor cântări în structura costurilor de producţie în 2023.

 

Timp mediu de livrare de 30 de săptămâni pentru un tractor nou

 

Photo-Edito-Frédéric-Martin-Président-Axema-agroéquipement-M-Extend_391x451px_b

Temerile pentru 2023 se bazează şi pe dificultăţile tot mai mari în aprovizionarea cu componente şi materii prime pentru fabricarea echipamentelor. „Conflictul din Ucraina a succedat crizei Covid şi generează mari dificultăţi”, a susţinut Frédéric Martin, preşedintele Axema.

Înainte de criza Covid, timpul obişnuit de livrare a echipamentelor era de 8 săptămâni, iar la un tractor – 30. Dar pentru unele materiale, se aşteaptă mai mult de un an! Blocarea de două luni a metropolei Shanghai, cel mai mare port şi hub din lume pentru componente electronice chinezeşti către Europa, va afecta timpul de aprovizionare pentru încă multe luni. 

Nelivrarea materialelor comandate la data planificată iniţial poate pune în pericol buna execuţie a lucrărilor agricole şi recoltele viitoare.

 

Marian MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →