Perspective în ultimul an de cotă a zahărului - Revista Ferma
6 minute de citit

Perspective în ultimul an de cotă a zahărului

sfecla de zahar 1 m Perspective în ultimul an de cotă a zahărului

Din cauza secetei din unele părți ale Europei și a reducerii suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, mai multe țări europene nu-și vor atinge cota UE pentru sezonul 2015-2016. Producția de zahăr alb a UE va fi mai mică decât cea din 2014-2015 (17,8 mil. tone), în condițiile în care Suedia, Danemarca, Finlanda și Marea Britanie se vor număra printre statele care vor produce mai puțin decât cotele introduse după reforma zahărului din 2006. 

Uniunea Europeană, cândva al doilea mare exportator mondial de zahăr, s-a străduit timp de mai mulți ani să-și reducă producția, după ce Organizația Mondială a Comerțului a decis ca UE să nu mai invadeze piețele mondiale cu zahăr subvenționat. Pe fondul reducerii producției, o parte din cererea UE de zahăr a început să fie acoperită de importuri, scutite de taxe sau cu taxe mai mici. În plus, diminuarea producției interne și creșterea prețurilor a făcut și mai profitabilă rafinarea zahărului, ceea ce a stimulat și mai mult importurile de zahăr brut din trestie.

La sfârșitul lunii octombrie 2015, prețurile la zahăr, în Europa Occidentală, se situau la nivelul de 495 de euro pe tonă, în timp ce prețul la zahărul alb cu livrare în zona Mediteranei era la nivelul de 525 euro/tonă, creștere semnificativă față de acel minim istoric de 430 euro/t de la finele anului 2014. Cu toate acestea, țările din regiune vor utiliza zahărul rămas de anul trecut pentru a face față vânzărilor din acest sezon. Există în continuare stocuri suficiente de zahăr, a declarat Claudiu Covrig (român din Transilvania!), analist la Kingsman Geneva (firmă de cercetare de piață pentru zahăr, etanol și biocombustibili). La rândul său, Comisia Europeană a subliniat că nu vor există probleme cu aprovizionarea cu zahăr în perioada următoare.

 

România și-a depășit cota de producție alocată

În acest context, România produce în acest sezon sensibil mai mult decât cota alocată, cu toate că în cea mai mare parte din aria de cultură, sfecla de zahăr a suferit din cauza secetei. Vom avea o producție de zahăr de aproximativ 120.000 tone, cu cca 15.000 tone mai mult decât cota alocată. 

Practic, la această oră, campania de recoltat și procesat sfecla de zahăr este încheiată, deși din datele operativei de la sfârșitul anului 2015 rezultă niște diferențe care pot fi explicate, obiectiv sau subiectiv, ca erori de raportare. Se remarcă din nou efortul companiei Agrana, care, deși confruntată cu cea mai mare seceta din România, realizează o producție medie de aproape 35 t/ha, cu cea mai bună digestie și cel mai bun randament dintre cei patru procesatori, respectiv 17,49% și 14,61%, obținând o producție totală de zahăr de aproape 43.000 tone, adică 42% din cota alocată țării noastre și 36% din producția totală a României în acest an. La randament se detașează Tereos Luduș, ai cărui fermieri au avut totuși condiții climatice mult mai favorabile decât în Moldova, cu o producție medie de aproximativ 54 t/ha.

 

Subvenții stimulative pentru fermierii români 

Deși rezultatele financiare directe nu satisfac nici pe departe cultivatorii de sfeclă din România, consistența subvenției și programaul de creștere progresivă a acesteia până în 2020 permit fabricilor de zahăr să-și planifice optimist programul de producție pe următorii ani, cu toate că începând cu 2017 cotele de producție de zahăr din sfeclă vor fi anulate. Practic, anul 2016 este ultimul an de producție pentru fermieri în care produsul zahăr este cotat. Apoi va deveni liber pe piață. Excluzând marile puteri în producția de zahăr din UE, România este într-adevăr favorizată la subvenția pe suprafață. Astfel, fermierul român încasează în acest an o subvenție europeană de aproximativ 600 euro/ha, cu o creștere până la 645 euro/ha în 2020, în timp ce fermierul polonez are doar 384 euro/ha, cu o scădere până la 348 euro/ha în 2020, sau cel din Croația, care crește de la 120 eurp/ha în acest an la 200 euro/ha în 2020.

La sfârșitul campaniei de anul trecut, fabricile de zahăr din România s-au întâlnit cu fermierii pentru a lua împreună decizii (sau mai bine zis de a lua „pulsul” fermierilor!), în perspectiva abolirii cotei și a definitivării strategiei de cultură a sfeclei de zahăr în următorii ani. Procesatorii sunt optimiști, deși n-au răspuns doleanțelor fermierilor de a suplimenta prețul contractat în 2015, având în vedere creșterea prețului zahărului pe piață. Pentru 2016, se discută de valoarea de 30 euro/tonă, în condiții de performanță și de calitate a producției. Discuțiile finale vor fi desigur în aceste prime două luni din an când se va profila mai clar imaginea pieței și perspectivele acesteia în Europa și în lume.

Este semnificativ de amintit faptul că e mai ușor să lucrezi cu mari fermieri, așa cum se întâmplă în România și în special la Agrana, companie care din cele cinci țări europene unde deține fabrici, în România are arondați 160 de fermieri cu aproximativ 8500 ha, față de aproape 7000 de fermieri în Austria cu 40.000 ha. Ne mai lipsește randamentul, care din păcate este aproape la jumătate față de performerii Europei.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →