Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă în limite optime desfășurării fazelor incipiente de vegetație (germinare, răsărire și înfrunzire) la speciile de toamnă (rapiță, orz și grâu) înființate în epoca optimă, în cea mai mare parte a țării.
Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), însoțite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol. Cantitățile lunare de precipitații vor avea o tendință de excedent în cea mai mare parte a țării.
Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, condiții care pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
La sfârșitul lunii octombrie 2014, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură, cu excepția unor suprafețe agricole extinse din sudul, sud-estul și vestul țării, unde se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică).
Caracteristici fenologice
Pe fondul unui regim termic și hidric favorabil, ritmurile biologice la culturile de rapiță, orz și grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele depresionare, temperaturile mai scăzute din aer și din sol vor determina desfășurarea mai lentă a proceselor vegetative ale plantelor, în special în semănăturile tardive. Uniformitatea și vigurozitatea culturilor înființate în perioada optimă va fi, pee ansamblu, bună și medie, respectiv medie și slabă în cele tardive, precum și pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, la orzul și grâul de toamnă, în funcție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, se vor semnala fazele incipiente de vegetație, respectiv germinarea, răsărirea și apariția primelor frunze, precum și înfrățirea.
Cultura de rapiță va parcurge răsărirea, apariția primei perechi de frunze și înfrunzirea.
În majoritatea bazinelor specializate, la sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se vor extinde și chiar finaliza lucrările de recoltare.
Speciile pomi-viticole se vor afla la stadiul de maturare a lemnului/coardelor, de îngălbenire și de cădere fiziologică a frunzelor. Totodată, la soiurile tardive de semințoase se va putea finaliza recoltarea.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipație de 1-3 luni, având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
• Urgentarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale și efectuarea arăturilor de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot și fosfor la culturile de toamnă înființate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreținere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreținere, arături etc.) în plantațiile pomi-viticole.