PERFORMANŢĂ ÎN ORZĂRIE. Producţie de peste 8.000 kg de orz la hectar la o fermă din Galaţi - Revista Ferma
5 minute de citit

PERFORMANŢĂ ÎN ORZĂRIE. Producţie de peste 8.000 kg de orz la hectar la o fermă din Galaţi

În perioada recoltatului, oferta este joasă; orzul, de pildă, se cumpără cu până la 1,5 lei pe kilogram. 

De aceea, producătorii care dispun de spaţii suficiente depozitează recolta în speranţa ivirii unui moment de piaţă oportun.

„De vreo trei zile lucrăm din plin la orz. Avem cultivate 130 de hectare, orzăria e împrăştiată în mai multe zone şi trebuie să ne organizăm ireproşabil să adunăm producţia, repede şi fără pierderi.

Timpul nu aşteaptă, lanurile de grâu sunt aproape coapte şi ne grăbesc la seceriş”, ne-a declarat inginerul Alexandru Marciuc, directorul tehnic al Grupului Brateşleg din Galaţi.

Specialistul a considerat că este îndeajuns o combină de mare capacitate să adune recolta, bazându-se pe experienţa lui Andrei Borş, un mecanizator extrem de priceput, şi pe performanţele maşinii de recoltat. „Intrăm în lan de cum se ridică roua şi lucrăm până seara târziu când se înmoaie spicul şi înceteazăsă mai bată maşina. Ne-am mutat pe o solă ceva mai slăbuţă, unde nu am dat decât o singură apă şi avem o medie de 6.800 kg la hectar, dar avem parcele cu orz udate intensiv cu instalaţiile liniare Valley, unde ne aşteptăm să recoltăm peste 8.000 kg”, a susţinut Marciuc.

 orz 01 galati_b

 

Genetica Wendy de la Saaten Union

 

Pentru a înfiinţa orzăria a fost preferată sămânţa Wendy, de la Saaten Union pentru performanţele sale. Este un soi de orz de toamnă pe 6 rânduri, semitimpuriu, care utilizează eficient azotul şi celelalte îngrăşăminte din sol. Are o bună stare fitosanitară, dispune de un potenţial foarte mare de producţie şi prezintă un grad ridicat de toleranţă la secetă.

De asemenea, plantele au o excelentă capacitate de înfrăţire şi au demonstrat o toleranţă sporită la principalele boli ale orzului. O normă de semănat de 300-320 b.g./m2 asigură în condiţii optime un număr minim de 750 de spice recoltabile/m2.

„Orzul Wendy îl cultivăm de doi ani în fermă şi ne-am convins că, dacă are asigurate toate condiţiile de cultură, îşi exprimă execelentul potenţial de producţie. Pot spune că e rezistent la secetă (la noi nu a mai căzut o ploaie bună din aprilie) şi la cădere, am constatat-o în acest sezon cu instabilitate atmosferică cu vântoase şi vijelii”, a explicat agronomul gălăţean.

 

După orz, culturile rădăcinoase

 

Deocamdată, ec.Oreste Mându, administratorul Brateşleg Grup, a hotărât să nu vândă producţia obţinută, ci să o depoziteze în fermă. Pe piaţa liberă preţul e scăzut (1.400 – 1.524 lei tona) şi aşteaptă un moment favorabil, către sfârşitul anului, atunci când va fi un vârf de cerere.

Imediat după recoltare se prelucrează terenul se dezmirişteşte, se ară şi se pregăteşte pentru rădăcinoasele de câmp: sfleclă roşie şi ridichi.

De asemenea, o solă de 30 ha va fi însămânţată cu morcov cultură a doua, ce va fi strânsă în toamnă târziu, după 15 – 20 noiembrie.

 

Primele probe în câmpurile cu ceapă

 

Grupul Brateşleg din zona legumicolă a Bădălanului, situată între Lacul Brateş, Prut şi drumul european Galaţi – Giurgiuleşti (Ucraina), cultivă şi în acest an 350 de hectare cu rădăcinoase de câmp.

alex marciuc_b

„Zilele trecute am recoltat (de probă) ceapa de pe o suprafaţă de două hectare. Producţia este aproape de aşteptările noastre, grădina de legume se prezintă mult mai bine decât în sezonul precedent. De săptămâna viitoare, ne organizăm echipele de lucru, utilajele şi vom începe uşor-uşor livrările de ceapă, sfeclă roşie şi morcov către supermarketuri.

De asemenea, avem semănate 50 de hectare de ceapă de primăvară cu recoltare în august; deci, până la sosirea iernii, ne aşteaptă un sezon intens de activitate”, a precizat Alexandru Marciuc.  

 

Investiţii în linii de sortare, condiţionare, ambalare

 

Cultivatorii din Bădălan spun că nu vor să reducă suprafaţa de legume. Ei lucrează de mai multă vreme cu marile lanţuri de magazine, livrează ritmic loturi de marfă în condiţii de calitate care întrunesc cerinţele contractuale, iar preţurile de valorificare sunt acceptabile, deşi, nu sunt cele pe care şi le-ar fi dorit!

„În mai puţin de un an, am investit peste 250 de mii de euro, din credite şi resurse proprii, în linii de microambalare morcov la plase de 1 kg şi ceapă la 2 kg, la pachet cu o instalaţie de cântărire de mare precizie.

În toamnă, când vor începe livrările la morcov, vom avea în funcţiune o a doua linie tehnologică pentru plasele de un kilogram”, a concluzionat administratorul Grupului, Oreste Mândru.   

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →