Vremea deosebit de caldă a creat condiţii optime pentru coacerea pepenilor româneşti. Aceştia s-au copt cu două săptămâni mai devreme în majoritatea zonelor din ţară şi se vând deja în pieţe.
Preţurile sunt mai mari decât anul trecut, dar producătorii spun că vor mai scădea luna viitoare. Deocamdată se vând cu 5 lei kilogramul.
„Căldurile din primăvară au favorizat dezvoltarea plantei de lubeniţă. Raportat la anul trecut, preţul este cu 30% mai scump.”, a declarat pentru PRO TV, Nicu Creţu, producător care culege primii pepeni din plantaţia pe care o are în localitatea Gottlob, judeţul Timiş.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, deşi iniţial suprafaţa cultivată cu pepeni părea să scadă dramatic, anul trecut a înregistrat o uşoară creştere.
Suprafaţa cultivată cu pepeni:
- 2018 – 22088 hectare
- 2019 – 22211 hectare
- 2020 – 13816 hectare
- 2021 – 13078 hectare
- 2022 – 9504 hectare
- 2023 – 10245 hectare
„În ultimii ani suprafaţa de pepeni a crescut datorită contractului ce îl am cu un lanţ de supermaketuri. Preţurile sunt foarte mici la cereale şi la grâu şi la porumb, şi la floarea soarelui şi atunci mai compensăm cu alte culturi, gen lubeniţă, care să vă spun, în ultimii doi ani a fost profitabilă.”, a declarat Cristian Cerba, potrivit PRO TV.
Şi în patria lubeniţelor, la Dăbuleni, în Dolj, sezonul a început mai devreme. În pieţe, lubeniţa oltenilor costă tot 5 lei kilogramul.