Din cauza secetei, Pavel Iovăneasă, cunoscut fermier din Râu de Mori (Hunedoara), a fost nevoit să ţină oile la munte până pe la începutul lunii noiembrie.
Din iulie fără ploaie
„A fost destul de greu cu seceta; de la jumătate lunii iulie nu am avut ploaie. În septembrie am dus din nou oile la munte că păşunea era toată uscată. De la 13 ani am început eu să merg cu animalele şi niciodată nu ne-a prins noiembrie în Retezat”, ne-a declarat liderul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Retezatul-Haţeg”. Crescătorul are 350 de oi din rasa Țurcană, varietatea Brează. Nu a făcut suficiente furaje pentru iarnă, de pe lucerniera de circa 2 ha abia de-a luat două coase.
„Sperăm să ne descurcăm cu ce avem adunat, dar cred că o să mai cumpăr ceva baloţi de lucernă. Acum costă 180-200 lei balotul rotund. Am recoltat porumbul şi nu am obţinut recoltă din cauza uscăciunii”, a explicat fermierul.
Pe lângă cele 12 ha hectare cu porumb a mai avut ovăz şi orzoaică, strictul necesar pentru hrana animalelor, însă nu a scos producţii grozave.
Obiectivul nr. 1 în fermă
Pavel Iovăneasă a ţinut mult oile pe câmp, în porumbişte. „Nu am venit cu oile către saivan, mai economisim din furaj. Afară e -7 grade, le-am pus nişte baloţi de lucernă amestecată cu alte plante de nutreţ din prima coasă”, explică el. „Dacă reuşim să menţinem efectivul pe care-l avem, suntem super-fericiţi! E foarte greu, muncim în familie. Totu-i scump, preţul la motorină este 7,20-7,30 lei/l, am plătit foarte scump îngrăşămintele, sămânţa, erbicidele, dar porumbul se vinde cu 60-70 de bani kilogramul. În utilaje trebuie să mai investim, avem nevoie de un disc, de remorci de transport, ne trebuie utilaje să asigurăm baza furajeră la oi”, a susţinut fermierul care aşteaptă cu speranţă dechiderea pieţii din Maroc unde să vândă carnea de oaie la preţuri mulţumitoare.