
Sectorul bovinelor din Brazilia ar putea înregistra o scădere a producției de carne de vită cu 25% până în 2050, în timp ce se confruntă cu o scădere cu 37% a pășunilor disponibile, potrivit unui nou studiu.
Reducerea suprafețelor de pășunat disponibile ar fi o consecință a strategiilor de conservare a pădurilor și competiția pentru terenuri, a dezvăluit o analiză de la Orbitas.
În ciuda prezenței riscurilor legate de climă, există noi oportunități pentru producătorii care investesc în îmbunătățirea durabilă a eficienței și diversifică fluxurile de venituri.
Raportul a afirmat că investițiile în eficiența producției durabile la prețuri reduse ar putea conduce la o creștere cu 18% a randamentelor pentru producătorii de bovine, o creștere cu 19% a prețurilor de producător și o creștere cu 9% a exporturilor braziliene de carne de vită!
PRODUCȚIA DE CARNE DE VITĂ ÎN BRAZILIA
Brazilia reprezintă 20% din exporturile globale de carne de vită și este pe locul al doilea în lume în ceea ce privește efectivele, cu 232 de milioane capete.
Inițiativa consilierilor pentru climă a spus că această poziție înseamnă că sectorul contribuie cu aproape 10% la produsul intern brut (PIB) al Braziliei și angajează 3,3 milioane de oameni pe plan intern, inclusiv 2,5 milioane de fermieri.
În analiza lor, Orbitas a dezvăluit impactul asupra sectorului bovinelor brazilian pe care l-ar putea avea un scenariu aliniat cu menținerea încălzirii globale sub 2 grade C.
RISCURILE PENTRU SECTORUL BOVINELOR DIN BRAZILIA
- Producătorii de bovine ar putea experimenta costuri în creștere, pe măsură ce cresc emisiile GES;
- Politicile de conservare a terenurilor și o concurență mai mare pentru terenuri din alte sectoare ar duce la 37% mai puține pășuni disponibile;
- Există o șansă de 80% de pierdere a profitabilității pentru majoritatea producătorilor, cu șocuri economice asupra prețurilor și costurilor de transport, dacă nu cresc în mod durabil eficiența producției până în 2050.
- Producătorii din nord-estul Braziliei sunt cei mai vulnerabili, deoarece profiturile actuale pot fi de până la 12 ori mai mici față de cei din sudul țării.
- Producătorii care nu măresc eficiența producției sau nu își diversifică veniturile s-ar putea confrunta cu pierderi financiare de peste 155 USD/ha până în 2050;
- Răspunsurile la schimbările climatice ar putea conduce la o scădere cu 25% a producției interne de carne de vită și o scădere semnificativă a consumului intern de carne de vită;
Creșterea prețurilor și schimbarea preferințelor consumatorilor ar putea reduce cererea braziliană de carne de rumegătoare cu 38% și cererea globală cu 5%, scrie agriland.ie