6 minute de citit

Păşunea de la Adămuş, o poveste cu… frecuş!

Atât de straşnice au fost încrâncenarea, interesele sau ambiţiile actorilor locali, încât s-a lăsat cu contestaţii, reclamaţii şi plângeri pe la poliţie,DNAşi, în final, acţiuni prin instanţele de judecată.

Se pare că drumeagul ce ducea spre o rezolvare amiabilă – aşa cum ar fi fost firesc – între Primărie, Consiliul Local Adămuş şi fermier a ajuns într-o fundătură…

Într-un final, Curtea de Apel a dat câștig de cauză părţii reclamate, adică autorităţilor locale. 

pasune adamus 1_b 

CE S-A ÎNTÂMPLAT, DE FAPT?

Totul a pornit de la o licitaţie pentru concesionarea păşunii comunale. În luna mai 2019, David Ersek, crescător trecut de 70 de ani, avusese închiriată de la Primărie o suprafaţă de 22 hectare de păşune. Anul următor, în iunie, Consiliul Local Adămuş a scos „la licitaţie” suprafaţa prin atribuire directă, dar cu… ofertare la plic!? 

Câştigător a fost Ioan Mihu, un fermier din sat cu vreo 500 de vaci de carne Limousine şi circa 200 ha de teren care a licitat suma de fix 1.500 lei/ha/an, de departe cu mult peste cât oferiseră ceilalţi trei competitori, adică 200 lei/ha/an.

 

AMENINŢAREA CU EXECUTAREA

Au urmat contestaţiile din partea perdanţilor pe motiv că atât procedura, cât şi caietul de sarcini stabilite de comisie nu au fost conforme cu actele normative în vigoare. “Cum adică, atribuire directă şi ofertă în plic închis?! Mai bine s-ar fi împărţit păşunea la cei patru solicitanţi!”, spuneau crescătorii.

Între timp, David Ersek primeşte o notificare semnată de primarul comunei Adămuş, avizată de executor judecătoresc, prin care i se cere „eliberarea în termen de 5 zile a imobilului pe care îl folosiţi fără drept – teren, în suprafaţă de 22 ha, având categoria de folosinţă păşune, aflat în domeniul privat al comunei (…) cu denumirea topică Vuleşti – La vii. Dacă nu veţi proceda conform celor de mai sus precizate, în termenul acordat, învederăm că ne vom adresa instanţei de judecată cu acţiune în evacuare”.

 

DREPTATE, DE PARTEA PRIMĂRIEI

pasune adamus 3_b

Neavând unde duce animalele la păşunat, crescătorul a refuzat „eliberarea” terenului şi s-a ajuns în instanţă. După mai multe înfăţişări, Curtea de Apel Târgu Mureş a hotărât că dreptatea e de partea Primăriei. “Acum ce vom face, că nu mai avem din ce trăi! Probabil că vom fi nevoiţi să vindem animalele care ne-au ţinut în viaţă în aceşti ani”, ne-a relatat supărat Zoltan Ferencz Ersek, fiul lui David Ersek, proprietarul fermei.

Potrivit acestuia, ar fi două soluţii de rezolvare a situaţiei: fie Ioan Mihu, câştigătorul contestat ale păşunii licitate, să renunţe la o parte din teren în favoarea familiei Ersek, fie Consiliul Local din Adămuş să anuleze HCL-ul cu licitaţia şi să organizeze din nou procedura. Însă ambele variante nu par să aibă deloc sorţi de izbândă!

Şi să vedem de ce!

 

DE UNDE A PORNIT GÂLCEAVA?

Mai întâi am vorbit cu Ioan Mihu. Din discuţie am dedus că ar fi vorba şi despre o ambiţie şi chiar o răzbunare. „Nu era nici o problemă, că nu mă interesa păşunea. Alta a fost situaţia! Eu am avut pe PF opt hectare de păşune, pe care aveam un contract de concesiune. Primarul mi-a zis atunci că dacă nu am înregistrate animale (oile i le dădusem băiatului meu) va fi nevoit să anuleze înţelegerea. Exact aşa s-a şi întâmplat. Terenul de 8 ha a fost scos la licitaţie şi familia Ersek, încrezătoare, a ridicat concesiunea începută de la 200 de lei/ha/an până la 1.500 lei/ha/an! (n.r. – De fapt, a urcat la 2.000 de lei hectarul!)”, explică fermierul.

pasune adamus 4_b 

AMBIŢIA A CERUT RĂZBUNARE

„Oamenii prezenţi în şedinţa publică de la Primărie şi-au făcut cruce! Eu mi-am zis că nu-i nimic, peste câţiva ani se va termina şi contractul lor pentru suprafaţa de 22 de hectare şi voi proceda şi eu la fel!”, a precizat Ioan Mihu, care până la urmă s-a ţinut de cuvânt.

Şi apoi a continuat: „Zilele trecute, a venit la mine fostul primar să vedem cum facem să rezolvăm situaţia, că l-ar fi chemat vicepreşedintele CJ Mureş. Am spus-o direct: să-mi dea diferenţa de bani de la 200 pe hectar, cum a fost concesiunea în toată comuna, şi până la cât au ridicat licitaţia (1.500 lei/ha/an) şi le las lor păşunea! Eu nu vreau să pierd un miliard de lei vechi”.

 

„ORGANIZĂM NOI LICITAŢII!”

pasune adamus 7_b

Discutând cu primarul comunei Adămuş, Tibor László Miklós, acesta a oferit şi alte ieşiri din impas: de la închirierea pajiştilor private şi până la participarea la licitaţiile publice de concesionare a terenurilor de păşunat din această lună, când Consiliul Local şi Primăria le va anunţa.    

„În Adămuş sunt păşuni private. Ersek ar putea să discute cu proprietarii, să se înţeleagă şi să închirieze de la ei! O altă posibilitate este participarea la licitaţiile pe care le vom organiza, începând de săptămâna viitoare, pentru concesionarea unor suprafeţe de păşuni care fac parte din domeniul privat şi public”, ne-a declarat edilul-şef al comunei. 

 

DISPERAREA ÎŞI SPUNE CUVÂNTUL

„Suntem crescători cu dragostea de animale în sânge. Am început de la o vacă şi, iată, am ajuns la 30, plus tineret; în total, avem un efectiv de 48 de capete. De la supărare, tata a ajuns la pat; are cancer osos, în fază terminală. Suntem disperaţi, nu ştim unde şi la cine să mai apelăm. Unii ne-au spus că până nu se va ajunge la scandal, cu vârsare de sânge (!?!), nu se va rezolva problema. Or, noi nu vrem asta. Vrem doar să ne înţelegem paşnic şi să trăim în pace ca toată lumea”, ne-a declarat Zoltan Ferencz Ersek.

 primar adamus_b

Avem identificate câteva corpuri de câte 1,5 hectare, 5 ha, 9 şi o bucată de 10 hectare. Familia Ersek se poate înscrie să participe la competiţie, criteriul de departajare fiind cel mai bun preţ!

TIBOR LÁSZLÓ MIKLÓS

Primarul comunei Adămuş

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →