
Legea pentru stoparea risipei alimentare a fost adoptată marți, 20 februarie 2024, de Camera Deputaților, în contextul în care studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără este aruncată la gunoi în fiecare lună.
Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării și va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate, scrie euractiv.ro
În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil.
Unul dintre obiectivele legii este respectarea țintelor asumate de România la nivel internațional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.
Citește AICI ce modificări importante va aduce noua LEGE!