Pandemia şi Brexit-ul păgubesc comerţul UE - Revista Ferma
3 minute de citit

Pandemia şi Brexit-ul păgubesc comerţul UE

După o perioadă lungă de creştere continuă, exporturile de produse agro-alimentare ale Uniunii Europene au înregistrat în ianuarie 2021 un regres semnificativ: 11% faţă de ianuarie 2020, ajungând la o valoare totală de 13,5 miliarde euro. Importurile au atins o valoare de 9,1 miliarde euro, cu 16% mai puţin decât în ianuarie 2020. Balanţa comercială agroalimentară pentru ianuarie 2021, contabilizată la 4,4 miliarde euro, a înregistrat însă o creştere de 3,6% faţă de ianuarie 2020, potrivit raportului comercial al Comisiei Europene, aferent începutului acestui an.

Destinaţii de export cu minus

De observat că exporturile Uniunii către Marea Britanie au scăzut cu 792 mil. de euro comparativ cu ianuarie 2020. Au scăzut şi valorile exporturilor către SUA (un declin de 254 mil. euro), Rusia (o scădere de 110 mil. euro), Japonia (mai puţin cu 66 mil. euro) şi Arabia Saudită (în scădere cu 62 mil. euro).

Porci pentru China

În ianuarie 2021 s-au înregistrat scăderi la exporturile de categorii de produse precum vinul (-188 mil. euro), alimentele pentru sugari (-142 mil. euro), preparatele de legume şi fructe (- 89 mil. euro) şi ciocolata şi produsele de cofetărie (- 79 mil. euro).
Pe de altă parte, valoarea exporturilor către China a crescut cu 146 mil. de euro, determinată de cererea tot mai mare de carne de porc şi cereale, precum şi de uleiurile de rapiţă şi de floarea-soarelui. Exporturile au mai crescut în relaţia cu Chile (29 mil. euro), Pakistan (24 mil. euro) şi Norvegia (24 mil. euro).

În ceea ce priveşte categoriile de produse, valoarea exporturilor de alimente pentru animale de companie a crescut cu 17 mil. euro, înregistrându-se creşteri şi la uleiurile de rapiţă şi de floarea-soarelui (15 mil. euro), citrice (11 mil. euro), turte de ulei (8 mil. euro) şi pastă şi pulbere de cacao (7 mil. euro).

ulei rapita CANVA_b

foto: canva.com

Cerere mare pentru oleaginoase

Importurile agroalimentare din Regatul Unit au scăzut cu 874 mil. de euro comparativ cu ianuarie 2020. Au mai fost înregistrate scăderi ale importurilor din Argentina (-126 mil. euro), din Statele Unite (-88 mil. euro) şi din Indonezia (-83 mil. euro). Au crescut în schimb importurile din Malaezia (cu 25 mil. euro), India (21 mil. euro), Brazilia (14 mil. euro) şi Nigeria (13 mil. euro). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la fructele tropicale (-270 mil. euro), uleiul de palmier şi sâmburi de palmier (-129 mil. euro), şi la băuturile spirtoase şi lichioruri (o scădere de 102 mil. euro). Cele mai mari creşteri au fost raportate pentru boabele de soia (o creştere de 139 mil. euro), uleiurile de rapiţă şi floarea-soarelui (36 mil. euro) şi turte de ulei (în creştere cu 35 mil. euro).

NU ACORDULUI MERCOSUR
UE-Mercosur reprezintă cel mai mare acord comercial biregional şi are potenţialul de a crea o zonă de piaţă deschisă cu beneficii reciproce pentru aproximativ 800 milioane de cetăţeni europeni, stabileşte un raport al Parlamentului European. Totuşi, 43 de organizaţii ale fermierilor din 14 ţări europene îl resping. Click AICI şi vezi care sunt motivele lor!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →