Până la o tonă pierdere la cereale, din cauza afidelor - Revista Ferma
6 minute de citit

Până la o tonă pierdere la cereale, din cauza afidelor

Foto 1 iStock 1452758384 Tomasz Klejdysz Până la o tonă pierdere la cereale, din cauza afidelor
foto: iStock.com/Tomasz Klejdysz

Micile insecte au invadat lanurile de cereale încă din prima decadă a lunii aprilie. Pierderile cauzate de afidele cerealelor pot ajunge până la o tonă/hectar. Cum le ținem departe de spicele de grâu sau de orz?

Afidele cerealelor au fost favorizate de temperaturile din aprilie mult mai ridicate decât în mod normal (în sudul țării au depășit chiar 31°C) și de lipsa precipitațiilor. După 17 aprilie, vremea s-a schimbat radical. Într-o singură zi, temperaturile au scăzut cu 20-25°C. Au venit și ploile. Deși, teoretic, aceste condiții sunt nevaforabile afidelor, o parte scapă și proliferează dacă vremea devine favorabilă lor. Iar în a doua jumătate a lunii mai, când grâul și orzul sunt înspicate, condițiile meteo ar putea fi mult mai propice insectelor și acestea s-ar putea înmulți.

Foto Până la o tonă pierdere la cereale, din cauza afidelor

Două momente critice

Afidele au până la 15 generații pe an (și chiar mai mult, din cauza încălzirii globale). Sunt două momente critice când putem avea probleme cu afidele la cereale:

  1. Toamna, când plantele sunt la început de drum;
  2. Primăvara, când atacul poate avea loc la spic, caz în care producția poate fi afectată atât cantitativ, dar mai ales calitativ. Afidele pot înțepa boabele, acestea rămân zbârcite, cu indicii de panificație scăzuți. Iar dacă vorbim de loturi semincere, pagubele financiare pot fi și mai ridicate.

Insecte mici, pierderi mari

La o populație mare de afide în lan, dacă e cald și secetă și în plus avem și boli criptogamice ale aparatului foliar (ceea ce nu este exclus, având în vedere vremea din a doua parte a lunii aprilie), pagubele de recoltă pot fi ridicate. În literatura de specialitate s-a menționat că în urma atacului afidelor cerealelor, putem să avem un minus de producție de 800-1000 kg/ha.

Foto 3 1 Până la o tonă pierdere la cereale, din cauza afidelor
Afide prezente în lanul de orz (9.04.2024)

Când se intervine în lan

Cercetări efectuate la noi în țară au arătat că pragul economic de dăunare (PED), la depășirea căruia se recomandă să se facă un tratament în vegetație, este de 10 afide/plantă în toamnă, respectiv 25 afide/plantă în a doua parte a primăverii (luna mai) sau chiar începutul verii (prima parte a lui iunie – nu cred că e cazul în acest an). De asemenea, se recomanda ca ultimul tratament în vegetație să nu se facă atunci când grâul trece de maturitatea în lapte, deoarece populația de afide scade. În ultimii ani am văzut multe afide în lanurile de cereale și după această fază de vegetație.

TRATAMENTUL SEMINȚELOR NU PROTEJEAZĂ ȘI PLANTA

Înainte, tratamentul semințelor de cereale, cu insecticide sistemice, pentru combaterea larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) și a viermilor sârmă (Agriotes spp.), avea eficacitate și în combaterea afidelor. În prezent, nu mai sunt omologate decât insecticide de contact pentru tratamentul seminței la cerealele de toamnă. Acestea protejează sămânța de atac, nu și planta răsărită. Prin urmare, afidele au avut multă hrană la dispoziție în toamnă și s-au înmulțit, ajutate fiind și de iarna ușoară.

Ce este de făcut?

Controlul efectuat în lanul de grâu, pe diagonala solei, alegând mai multe puncte de determinare: la fiecare punct se aleg câte 20-25 de plante și se numără afidele. Dacă se depășește PED-ul (25 afide/plantă) se recomandă efectuarea unui tratament în vegetație cu unul dintre insecticidele omologate, pentru combaterea afidelor.

În unele situații nu este necesar să se trateze toată sola, ci numai zona de margine, pe o bordură de 20-36 m (asta în cazul solelor mari). De regulă, atacul afidelor poate avea loc în vetre; dacă acestea sunt identificate, tratamentul se poate face numai acolo și nu pe toată sola.

Foto 4 Până la o tonă pierdere la cereale, din cauza afidelor
Afide pe spicul de grâu (anul trecut, la finalul lunii mai)

Prima cale de atac: se ia câmpul la pas

De ce este important să facem controlul pentru afide în a doua parte a primăverii? Nu ne permitem să pierdem producție de câteva sute de kilograme de semințe la hectar (sau chiar mai mult), mai ales în condițiile în care volatilitatea pieței este foarte mare. De asemenea, atacul afidelor, primăvara, poate fi foarte periculos la loturile semincere, prin deprecierea calitativă a germinației semințelor atacate.

Sondajele nu trebuie făcute pe fugă, ci cu multă răbdare. Se ia câmpul la pas, pe diagonala solei, apoi se numără afidele cu ajutorul unei lupe. Pare o muncă de Sisif, dar în actualele condiții, vrem să avem o producție cât mai mare de grâu sau orz. Și atunci trebuie să ținem insectele cât mai departe de lan.

Tratați doar dacă e necesar

Dacă vecinii noștri au atac mare, nu facem repede tratamentul, fără sondaje. Mai sunt cazuri în care fermierii văd o afidă sau două, pe spicele aflate la marginea solei, intră în panică și bagă imediat MET-ul. Este foarte posibil ca tratamentul să fie făcut degeaba dacă densitatea afidelor este mai mică de 25 insecte/plantă. Iar prețul insecticidelor este unul din ce în ce mai ridicat.

SOLUȚIILE DIGITALE SUNT EFICIENTE?

Acestea sunt la prețuri foarte prohibitive. Puțini și le pot permite (roboți, drone, etc). Fiind de dimensiuni mici, este foarte greu ca afidele să fie văzute din dronă sau cu ajutorul camerelor foto amplasate pe roboți agricoli. Eu am făcut pozele în modul Macro, camera foto fiind la o distanță de câțiva centimetri de frunza de grâu sau orz. Practic, este imposibil pentru o dronă să se apropie la aceeași distanță de lan. Iar să pozezi aceste mici insecte cu zoom, de la un metru, este foarte greu. Chiar și cu camera mea foto semiprofesională, sistemul de focalizare poate avea probleme cu aceste mici afide iar imaginile pot ieși defocalizate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →