Locuitorii din oraşul arădean sărbătoresc în fiecare an după Adormirea Maicii Domnului pâinea cea nouă timp de aproape o săptămână, la Praznicul de Pită Nouă.
Cea mai veche şi mai cunoscută sărbătoare a pecicanilor a fost cinstită şi în acest an aşa cum se cuvine de Primăria Oraşului Pecica, Consiliul Local şi Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean Arad.
„Ne-am adunat şi ne-am rugat Lui Dumnezeu cu inima recunoscătoare pentru că şi în acest an ne-a ocrotit de dezastrele naturale care s-au produs în alte zone ale ţării şi ne-a dat o recoltă din care să ne putem pregăti pâinea cea de toate zilele. Pecica este cunoscută în toată ţara, dar şi peste hotare, pentru brandul local, pâinea, produs pe care noi îl cinstim aşa cum se cuvine, chiar dacă pentru alţii poate însemna un produs alimentar banal. Noi, pecicanii, ştim de câtă muncă şi hărnicie este nevoie ca din pământ să răsară grâul, iar din spicele aurii să facem pita bună, gustoasă şi săţioasă. Vă doresc ca pâinea cea nouă să ne ajungă tuturor până la recolta următoare” , a spus primarul oraşului, Petru Antal, după ceremonia de sfinţire oficiată preoţi.
La eveniment a fost prezent ministrul Economiei, Mihai Fifor, deputaţii arădeni Dorel Căprar, Adrian Todor şi Faragó Péter, prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, alături de consilieri judeţeni şi municipali din Arad şi consilieri locali pecicani.
Conform tradiţiei, după ceremonie, oficialităţile au oferit publicului din pâinile sfinţite, fiind împărţite peste o sută de kilograme, transportate în Piaţa Regele Mihai I cu o căruţă.
Praznicul de Pită Nouă 2017 a început încă de miercuri, cu lansarea monografiei literare „Condeie pecicane” scrisă de profesoara Camelia Chifor, iar joi seara publicul a fost invitat la spectacol de teatru „Trei F.M.I.” prezentat de actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.
Spectacolul de vineri, cu folclor şi muzică uşoară, a fost dedicat publicului maghiar, peste 30% din populaţia oraşului aparţinând acestei minorităţi.
Sâmbătă dimineaţa a început concursul de gătit la ceaun găzduit de Ferma de Bivoli. Echipele locale şi participanţii din Battonya, Domaszék (Ungaria) şi Curtici au pregătit mâncăruri delicioase din carne de bivol. Seara a avut loc un program artistic cu dansuri moderne, zumba şi multă muzică, Andreea Bănică oferind un concert reuşit, urmat de bal stradal.
Duminică la ora 11 a început şedinţa festivă a Consiliului Local Pecica. Continuând tradiţia ultimilor ani, cu această ocazie au fost decernate mai multe titluri pentru pecicani cu merite deosebite.
Copii „iuţi” de picior au plecat acasă cu câte un premiu viu de la concursul de prins purcei organizat după-masa în Parcul Sfânta Treime.
Programul folcloric de duminică seara a cuprins dansuri populare sârbeşti şi româneşti şi s-a încheiat cu recitalul soliştilor Cornel Borza şi Simona Costin, urmat de focuri de artificii.