“Rezultatele de producţie au fost numai cu minus. Nu am recoltat nimic, nici la grâu, nici la porumb. La floarea-soarelui am ieşit cu vreo 300 kg/ha. Şi cum am avut costuri de circa 2.700 lei/ha, vă puteţi da seama cât sunt pierderile”, ne-a declarat agronomul.
Ferma cuprinde 233 ha, parte proprietate, parte preluate în arendă. Paradoxul este că în satul al cărui toponim este Fântânele, pământurile nu au beneficiat de nicio picătură de apă de mai bine de jumătate de an!
ZERO PRODUCŢIE
Cornel Basalic a cultivat 50 ha cu grâu, 80 cu porumb şi pe restul a avut floarea-soarelui. Comisia venită de la Direcţia Agricolă a constatat o calamitate de sută la sută la grâu şi la porumb şi de 90% la floarea-soarelui.
În anii normali realizase şi 6.000 kg/ha la grâu şi 3.400 kg/ha la floarea-soarelui. Porumbul nu se prea face; nu este o zonă prielnică cultivării păpuşoiului. Neavând apă şi nici condiţii agrotehnologice optime, Cornel Basalic nu poate înfiinţa loturi semincere, care ar rentabiliza ferma.
“Nu deţinem o suprafaţă prea mare, dar pentru familia noastră e foarte bine. Nu avem angajaţi, este o fermă de familie, lucrez împreună cu tatăl meu – Ştefan – şi cu fratele meu -Marin”, a precizat agricultorul.
ÎNCĂ O CAMPANIE COMPROMISĂ
Cornel Basalic şi-ar fi dorit să prelucreze solul pentru semănăturile de toamnă, dar nu se poate; terenul este foarte uscat şi utilajele agricole nu pot face o lucrare de calitate.
Îşi programase să semene vreo 60 ha de orz şi grâu de toamnă. De rapiţă nici nu putea fi vorba. Dacă până în 20 octombrie nu va ploua cel puţin 30-40 litri/mp, agricultorul va renunţa la culturile de toamnă. Aşadar, sezonul agricol 2020-2021 va începe cu stângul.
CHELTUIELI REDUSE LA MAXIM
„Începând cu acest an, ţinem în frâu cheltuielile, le reducem la maximum. Ne-am propus să economisim combustibilul lucrând cu utilaje mai performante şi cu cât mai puţine treceri. Pentru culturile de primăvară lucrăm, în general, cu plugul; pentru cele de toamnă, nu mai întoarcem brazda, intrăm cu un disc mai greu.
De asemenea, vom semăna hibrizi dintre cei mai buni la preţ; nu ne vom mai arunca la cei care costă 900-1.000 lei sacul! Vom reduce din tratamentele fitosanitare şi din cantităţile de îngrăşăminte; ne vom face treaba în limita tehnologiilor de producţie mai puţin intensive”, a susţinut cultivatorul din Galaţi.
ARENDĂ DE… ÎMPRUMUT!
Pentru a putea da arenda proprietarilor de teren, fermierul se va împrumuta la bănci. Are teren preluat de la nemţii care au cumpărat mii de hectare în zonă; plăteşte circa 150 euro hectarul. Anul acesta va încerca să renegocieze, ţinând cont că nu a fost un an agricol prielnic.
Am avut un an extraordinar de greu, am întors şi o parte din floare, iar la porumb am sfârşit prin a tăia cocenii pentru animale. Nici tatăl meu, care a înfiinţat ferma în anii ’90, nu s-a mai confruntat cu asemenea situaţie: să se usuce grâul în primăvară!
CORNEL BASALIC
Fermier din Fântânele – Galaţi
un articol de
Marian MUŞAT