3 minute de citit

Oxiclorura de cupru: remediu pentru mană

Datorită agresivității bolii, este indicat ca tratamentele pentru controlul eficient al manei viței-de-vie (Plasmopara viticola) să se realizeze preventiv, și nu doar curativ.

 Foto 1 Mana viÈ›ei-de-vie primele semne (Plasmopara viticola)_b

Foto 1: Mana viței-de-vie, primele semne, Sursa foto: arhiva interna Kwizda Agro


Efectele primului atac

 

Atacul din primăvară afectează calitatea producției și sănătatea plantației:

Pe frunze apar pete untdelemnii (de specificat culoarea petelor) cu un contur difuz, care se brunifică, determinând necrozarea frunzelor.

De asemenea, boala poate ataca lăstarii, unde produce pete alungite, de culoare brună, în dreptul cărora scoarța moare.

Când este prezentă pe ciorchinii tineri, aceștia rămân nedezvoltați, iar boabele cad. Dacă ciorchinii sunt atacați la maturitate, este împiedicată acumularea de zahăr, afectând calitatea vinului.

 

Oxiclorura de cupru e necesară în orice tehnologie

Cuprul este una dintre substanțele utilizate în mod tradițional pentru combaterea manei. Ionii de cupru (Cu2+) intră în spori, denaturează proteinele și anumite enzime ale ciupercii, stopând dezvoltarea sporilor. Pentru agricultura ecologică, cuprul este una dintre puținele substanțe active disponibile, calitățile de protecție a mediului fiind dublate de eficiență și siguranța aplicării.

 Foto 2 Mana viÈ›ei-de-vie_b

Foto 2: Mana viței-de-vie, infecție avansată, Sursa foto: Adobe Stock Photos


Fungicid-bactericid de ultimă generație

Produsul FLOWBRIX®are la bază 380 g/l de cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru în suspensie concentrată, cu acțiune foarte puternică, atât preventivă, cât și curativă împotriva manei viței-de-vie.

Eficiența acestui produs se datorează formulării sale de înaltă calitate: dimensiunea optimă a particulelor de oxiclorură de cupru determină o aderență foarte bună a soluției la suprafața plantei, astfel încât efectul de contact este foarte eficient. FLOWBRIX® oferă echilibrul perfect dintre persistență și viteză de acțiune.

 

Vindecă plantele și igienizează plantația

Oxiclorura de cupru din FLOWBRIX® ajută la vindecarea organelor afectate de grindină, rănile provocate de agenții externi organelor plantei fiind porți de intrare atât pentru mană, cât și pentru alte ciuperci și bacterii. Caracterul puternic inhibitor al fungicidului Flowbrix® protejează vița-de-vie în fața riscului de infectare ulterioară, asigurând igienizarea plantației.

Se recomandă în doză de 2,5 l/ha, fără a fi necesară neutralizarea. Este compatibil cu alte produse de protecție a plantelor.

 Foto 3 Mana pe ciorchine_b

Foto 3: Mana viței-de-vie, infecție pe ciorchinii tineri, Sursa foto: Adobe Stock Photos


3 AVANTAJE CERTE

Principalele avantaje obținute în urma utilizării FLOWBRIX® sunt:

1. Efect antisporulant foarte puternic: ionii de cupru în cantitate ridicată au răspândire uniformă. Acest avantaj vine din miscibilitatea ridicată a produsului, care determină obținerea unei soluții de tratare omogenă.

2. Efecte fiziologice: acest produs susține sinteza vitaminelor B și C și stimulează mecanismul de apărare al plantei. Totodată, ajută la îngroșarea pieliței boabelor.

3. Calitatea recoltei.Nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției.

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →