Ovăzul „de Lovrin” rezistă climei anormale - Revista Ferma
5 minute de citit

Ovăzul „de Lovrin” rezistă climei anormale

Din cele patru soiuri de ovăz create la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin, trei sunt soiuri de primăvară: Lovrin 1 (omologat în 2002), Jeremy (2005) şi Ovidiu (2019), iar Sorin este unicul soi de ovăz de toamnă omologat în România în anul 2000.

SCDA Lovrin Ovaz _b

Soiuri productive şi rezistente

Ovăzul „de Lovrin” a fost prezentat, la „Zilele Câmpului de Cercetare-Dezvoltare”, de către Ioan Toma, şeful laboratorului de ameliorare pentru ovăz de la SCDA Lovrin. „Toate aceste creaţii ale staţiunii de la Lovrin se caracterizează printr-o capacitate de producţie mare şi stabilă, rezistenţă medie spre bună pentru majoritatea bolilor şi dăunătorilor, precum şi o rezistenţă bună spre foarte bună la condiţiile agroclimatice, mai ales la secetă şi arşiţă. Cele mai multe soiuri au un procent de proteină brută cuprins între 14% până la 16%, masa a o mie de boabe (MMB) trece de 30-35 g, iar masa hectolitrică (MH) este ridicată, depăşind aproape de fiecare dată 45 kg până la 50 kg”, ne-a declarat Ioan Toma.

_SCDA Lovrin ovaz Sorin_b

Capacitate mare de adaptare

Cu aplicarea unei tehnologii moderate la ovăzul de primăvară, în ultimii ani, s-a depăşit producţia de 5.000 kg/ha, iar la ovăzul de toamnă 6.000 kg/ha. Diferenţa de producţie dintre ovăzul de toamnă şi cel de primăvară este de circa 1000-1500 kg/ha.
Totuşi, în acest an agricol dificil, cu diferenţe mari de temperatură între noapte şi zi şi în lipsa precipitaţiilor, soiurile de ovăz „de Lovrin” s-a adaptat destul de bine. S-a putut observa o reducere a taliei, care a ajuns la doar 70%, raportat la cea normală şi a numărului de boabe în panicul (60-70 boabe faţă de 100 boabe în mod normal). Desigur, şi producţia a fost cu aproximativ 30% mai mică faţă de anii normali.

SCDA Lovrin 6_b

Detaliile tehnologice fac diferenţa

Ovăzul are o germinaţie bipolară, ceea ce face ca durata germinaţiei şi a răsăritului să fie mai mare decât la celelalte cereale. Tocmai de aceea, nerespectarea adâncimii optime de semănat (3-4 cm) şi semănatul mai adânc (la 5-6 cm) duce la întârzierea germinaţiei şi la alungirea internodiilor 1 şi 2, care sunt slăbite în lipsa luminii, iar lanul respectiv va avea o predispoziţie ridicată la cădere.
Epoca de semănat este, de asemenea, foarte importantă: ovăzul de toamnă trebuie semănat în perioada 5-15 octombrie, nu mai târziu de luna octombrie. Iar ovăzul de primăvară imediat ce se poate ieşi în câmp.

SCDA Lovrin Ioan Toma _b

Am observat că, din cauza schimbărilor climatice drastice şi a toamnelor secetoase, răsărirea s-a produs târziu în timpul iernii sau chiar în primăvara anului următor. Ca urmare, apare o echilibrare a producţiilor între ovăzul de toamnă şi cel de primăvară, ceea ce nu este normal.  IOAN TOMA, Şef Laborator ameliorare pentru ovăz SCDA Lovrin

200 HA PENTRU SĂMÂNŢĂ DE OVĂZ

Pentru că există o cerere continuă pentru sămânţă de ovăz, SCDA Lovrin a crescut suprafaţa alocată pentru producerea de sămânţă, ajungând de la câteva zeci de hectare până la aproape 200 ha destinate ovăzului de toamnă şi de primăvară.

SCDA Lovrin Marinel Horablaga_b

TEODORA, UN NOU SOI DE CÂNEPĂ

SCDA Lovrin are şi un nou soi de cânepă: Teodora. După omologarea lui, s-au stabilit protocoale de cercetare cu USAMVB din Timişoara, cu Universitatea din statul Oregon (SUA) şi cu Asociaţia cultivatorilor de cânepă din statul Oregon, pentru cultivarea şi dezvoltarea unor tehnologii pentru obţinerea uleiurilor CBD în scop medicinal. „La cânepă deja avem nişte direcţii de cercetare foarte bine conturate în vederea ameliorării pentru fibră şi în scop medicinal, pentru a obţine o cânepă care să ne dea un conţinut mare de CBD (Canabidiol) şi un conţinut mic de THC (Tetrahidrocanabinol), adică sub limita maximă permisă de lege, de 0,2%”, ne-a declarat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

SCDA Lovrin 5_b

NOUTĂȚI ABSOLUTE DE LA LOVRIN

La capitolul noutăţi prezentate în platforma de la Lovrin se înscrie şi soiul de grâu Dacic, omologat anul trecut, şi soiul de ovăz Sorin, alături de linia de grâu „5x”, aflată în curs de omologare la ISTIS. Această genetică nouă continuă tradiţia soiurilor Alex şi Ciprian. Foarte bine cunoscute, Crişana, Alex şi Ciprian au fost prezente şi anul acesta în platforma de la Lovrin. Ciprian este un soi mai timpuriu, recunoscut pentru calitatea deosebită, iar Alex este „deja” un soi vechi, dar care pe baza unei plasticităţi ecologice foarte bune s-a extins foarte mult ca areal şi a rezistat o perioadă lungă în cultură, astfel că fermierii şi astăzi îl solicită intens. 

Click AICI şi citeşte integral relatarea de la Ziua Câmpului la SCDA Lovrin!

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →