Acum câţiva ani se făcea atâta vâlvă cu gripa aviară, anul trecut a început gripa porcină, iar anul acesta e la modă campania „nu consumaţi ouă stresate”. Oare cei care au aruncat pe piaţă asemenea afirmaţii au uitat să se documenteze sau pur şi simplu asta se vinde acum? Nici nu ştiu ce să mai cred sau dacă de asta are nevoie într-adevăr consumatorul: de ştiri negative, nefondate ştiinţic.
De data asta, trebuie să apreciez că cei de la Ministerul Agriculturii au reacţionat rapid şi au publicat un comunicat de presă, care să aducă argumente cu privire la ceea ce înseamnă, de fapt, sistemul de numerotare a ouălor. Păcat însă că acest comunicat nu a fost preluat de către marile agenţii de presă şi televiziuni cu aceeaşi rapiditate cu care s-au grăbit să dea publicităţii rezultatele investigaţiilor prezentate de Vier Pfoten, conform cărora ştampila de pe ouă reprezintă un indicator al sănătăţii pentru consumator, adică “mâncăm sau nu mâncăm sănătos”.
Mai mult, organizaţia respectivă condamnă sistemul de creştere a găinilor ouătoare la cuşti (baterii) şi, implicit, ouăle provenite de la aceste găini, marcate cu cifra 3.
Stresul poate duce la sacrificarea găinilor. Cui îi convine asta?
Pentru liniştea consumatorului trebuie să menţionez că sistemul de creştere a găinilor ouătoare în baterii se practică de peste 60 de ani şi în toţi aceşti ani şi-a demonstrat viabilitatea din punct de vedere economic şi sanitar-veterinar.
Păsările în general, şi în special găinile ouătoare, sunt foarte sensibile la stres sau mai bine spus la factori de stres cum ar fi lumina, zgomotele şi aşa mai departe. În urma creşterii păsărilor în baterii, dacă nu se respectă tehnologia sau apar factorii stresanţi, se manifestă aşa-numitele boli de civilizaţie sau boli tehnologice.
Acestea sunt: canibalismul, sindromul de pică, mâncarea ouălelor şi asa mai departe. Deci, cauza principală a apariţiei acestor boli este stresul. Şi mai interesant este faptul că la apariţia bolilor tehnologice, pierderile economice sunt foarte mari şi, în anumite cazuri, se recomandă chiar şi sacrificarea de necesitate a întregului efectiv. Deci stau şi mă întreb cum funcţionează aceste ferme?
În pierdere economică? Fac muncă voluntară? Nu prea cred. Aşadar, problema stresului ar trebui eliminată din această ecuaţie. Singurul motiv credibil care ar trebui menţionat ar fi spaţiul de cazare a păsărilor.
Dar nu este real şi nici argumentabil practic să afirmăm că ouăle nu sunt bune de consum din cauza stresului.
Cu privire la interzicerea în 2012 a acestui sistem de creştere în baterii, fac precizarea că este total fals şi citez “Conform Ordinului ANSVSA nr. 136/2006, care transpune Directiva CE nr. 74/1994, România, ca şi toate celelalte state membre UE, se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora”. De modernizare, nu de eliminare!
Dacă facem o comparaţie, în anul 2009 în România doar 17% din găinile ouătoare au fost crescute în baterii iar în restul spaţiul comunitar 68%. Mă întreb şi eu, oare europenii sunt cumva bolnavi de la atâtea „ouă stresate”?
Din punctul meu de vedere este doar un atac meschin la o industrie în plină dezvoltare şi, ceea ce este şi mai grav, de data asta nu cei din afară ne vor răul… În final, alegerea este a consumatorului, dar inducerea unor temeri atât de nefondate poate fi periculoasă, mai ales pe o piaţă în formare cum este România.
PRECIZARE
Ministerul Agriculturii face precizarea că în sistemul industrial, nutreţurile combinate administrate găinilor sunt aceleaşi, indiferent de metoda de creştere practicată, 3 – baterie, 2 – la sol, 1 – aer liber sau 0 – ecologic. Astfel, nutreţurile conţin cereale (grâu, orz, porumb), proteice (şroturi de floarea soarelui sau soia, uleiuri de floarea soarelui sau soia) şi amestecuri de vitamine şi minerale, conform legislaţiei europene. Aceste furaje, folosite în hrana păsărilor, sunt supuse analizelor periodice de către laboratoarele autorizate ANSVSA.