6 minute de citit

Oros SUN recoltează floarea cu orice combină

Fermierul Gheorghe Proistosu Oros SUN recoltează floarea cu orice combină

”Hederele Oros SUN sunt robuste, merg bine, nu se înfundă şi nu au pierderi. Sunt exact ce ne trebuie.” – GHEORGHE PROISTOSU, Administrator Agro Mixt Pro

Echipamentele ”Oros Sun” şi ”Oros Sun + tocător”, dedicate recoltării florii soarelui, pot fi montate pe toate mărcile de combine. Caracteristicile lor tehnice și funcțiile optimizate reduc la minimum pierderile de seminţe.

Fermierul Gheorghe Proistosu, împreună cu familia, administrează peste 1400 hectare de teren arabil în comuna Movileni, jud. Olt. „Ne bazăm pe familie şi suntem o afacere de familie”, ne spune fermierul.

AL TREILEA ECHIPAMENT OROS SUN 12

Recent, Gheorghe Proistosu ”a cumpărat cel de-al treilea echipament Oros SUN 12, ceea ce mi se pare foarte relevant. Acestea sunt echipamente uşoare şi nu forţează cilindrii transportorului combinei. Toţi fermierii care au aceste echipamente sunt mulţumiţi odată ce încep să le utilizeze. Pierderile sunt foarte mici, nu există spaţii foarte mari între lanţurile transportoare şi sunt simple şi fiabile, nu am avut probleme în campanie, ceea ce ne ajută atât pe noi, cât mai ales pe fermieri. De altfel, service-ul este uşor de făcut”, ne-a declarat Ion Dosinescu, reprezentant Agrims Sol-Utilaje SRL, unul dintre distribuitorii echipamentelor Oros în România.

Oros SUN recolteaza floarea cu orice combina 1 Oros SUN recoltează floarea cu orice combină
Gheorghe Proistosu (stg.) și Ion Dosinescu

PREŢUL A FOST ULTIMUL CRITERIU

Întrebat fiind cum a început să cumpere „în serie” hederele Oros SUN, Gheorghe Proistosu își aminteşte că, la început, „am avut hederele româneşti – 6F, apoi, dacă tot am cumpărat combine John Deere, am încercat şi un heder Oros SUN 12, pe rânduri la 70 cm, pentru floarea-soarelui, în 2016. În trecut, am încercat cu adaptoare, «bărcuţe», cum le spunem noi, dar nu mi s-au părut potrivite. Odată ce am testat hederul Oros SUN, mi s-a părut cel mai convenabil pentru noi. După ce l-am cumpărat pe primul în 2016, l-am luat pe al doilea în 2020 şi încă unul acum, în 2023. Dacă nu mergeau bine, nu îl luam şi pe al treilea. Am văzut la vecinii care au alte branduri. Am mai avut şi alte sisteme, dar se mai înfundau, se mai agățau. În schimb, hederele Oros merg bine şi cu pierderi mici. Noi asta am urmărit: să meargă repede şi bine. Pentru noi preţul a fost ultimul criteriu”, ne-a mărturisit fermierul.

Oros SUN recolteaza floarea cu orice combina 4 Oros SUN recoltează floarea cu orice combină

AMORTIZARE ÎN TREI ANI

Oros Sun este un echipament dedicat pentru recoltat floarea soarelui, cu modele pe 6, 8, 12 şi 16 rânduri şi cu distanţa între rânduri de 70 şi 75 cm. Sistemul de tăiere cu cuţit rotativ, precum şi tăviţele vibrante ajută la direcţionarea optimă a fluxului de material către combină. Opţional, hederele Oros Sun se pot dota cu tocător pentru resturi vegetale, care este amplasat în spatele echipamentului, astfel încât să nu aibă loc pierderi din cauza vibraţiilor. „Tocătorul de resturi vegetale are un randament deosebit, realizează o tocare uniformă şi lasă câmpul curat. De asemenea, capotajele şi despărţitorile de lanţ sunt realizate din plastic, ceea ce înseamnă o reducere a greutăţii şi implicit a consumului de combustibil. Oros Sun este un echipament foarte fiabil şi recomandat pentru cei care au peste 100 ha de floarea soarelui. În maxim trei ani hederul se poate amortiza”, ne asigură Florian Constantinescu, product manager Oros.

Oros SUN recolteaza floarea cu orice combina 5 Oros SUN recoltează floarea cu orice combină
Gheorghe Proistosu (dr.) și Florian Constantinescu

”Echipamentele specializate OROS SUN, care recoltează pe rânduri, sunt mult mai eficiente decât alte variante, în principal datorită pierderilor de doar 0,6%, pe când la alte sisteme, acestea depăşesc 3%, adică de 5-6 ori mai mult. Pentru fermierii care cultivă peste 100 ha cu floarea soarelui, aceste diferenţe se văd clar în bani. – Florian Constantinescu, Reprezentant OROS

DOTARE TEHNICĂ DE TOP

Dotarea tehnică deosebită din fermă dovedeşte atât capacitatea managerială a fermierului, cât şi interesul acestuia pentru tot ceea ce este mai bun în domeniu. Flota de utilaje cuprinde opt tractoare (din care patru John Deere) şi patru combine John Deere. „Avem nevoie de tractoare puternice, pentru asta am ales John Deere: avem două tractoare John Deere din seria 8 şi trei dintre combine sunt combine mari, din seria S, de la John Deere. Terenul este mai greu la noi în zonă, trebuie să ai putere (CP!). Mergem în principal pe arătură, dar acum cu noile reguli suntem mai limitaţi”, spune fermierul. Pentru porumb, are un heder Geringhoff, care îi este suficient pentru suprafaţa cultivată.

O colaborare fructuoasă

”Parteneriatul Agrims Sol-Utilaje SRL cu producătorul Oros este cea mai bună colaborare pe care putem să o avem. Sunt receptivi și ne ajută atunci când este nevoie. Suntem focusaţi pe această colaborare.

Mai vindem și sisteme de autoghidare pentru tractoare şi combine, precum și piese de schimb pentru diverse branduri, în funcţie de necesarul fermierilor. Ne străduim să fim competitivi pe piaţă şi să venim cu produsele care au un preţ corect pentru fermieri”, ne-a declarat Ion Dosinescu.

ORZUL – O SURPRIZĂ PLĂCUTĂ

Recolta 2023 a fost mai bună decât anul trecut, cel puţin la culturile de toamnă. O surpriză plăcută a fost orzul, care în primăvară nu părea aşa bun, dar a obţinut 8 t/ha, pe 65 ha. Cultura de floarea soarelui (peste 300 ha) se prezintă bine şi speră la 3 tone/ha, cam atât cât este producţia medie în zonă. Fermierul a mai avut în cultură 600 ha cu grâu, cu o producţie de 6,5 t/ha, precum și 200 ha de rapiţă, cu o producţie de 3,5 t/ha. Din cauza secetei din ultimii ani, suprafaţa cultivată cu porumb a scăzut; a semănat doar 70 ha, mai mult pentru a plăti arenda. De asemenea, a mai cultivat 40 ha cu mazăre pentru înverzire. 

Preţul cerealelor nu acoperă costul de producţie

Chiar dacă producţia de anul acesta a fost mai bună decât anul trecut, problemele mari sunt cu preţurile. ”La grâu am avut 500 de tone pre-contractate cu 215 euro/tonă. O cantitate am vândut-o cu 0,85 lei/kg, dar o mare parte din recoltă încă o am pe stoc”, spune Gheorghe Proistosu.

 La floarea-soarelui nu se fac contracte, dar preţul vehiculat pe piaţă este de 1,6 lei/kg. „Sper să fie mai mult de atât; anul trecut am vândut cu 2,8 lei/ha aproape 90% din producţie”, spune fermierul. Vinde, deși are posibilitatea de a depozita recolta în magazii cu o capacitate de peste 6.000 tone. Deoarece costurile de înfiinţare a culturilor au fost mari în toamnă, preţul actual al cerealelor nu acoperă cheltuielile.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →