În vârstă de 50 de ani, Georgel Samoilă – fermier din localitatea Albești (Ialomița) – activează în agricultură din 2009 și lucrează în prezent o suprafață de 250 de hectare situate la granița județelor Ialomița și Călărași. Având ca profil „cultura mare”, exploatația are o distribuție relativ uniformă între cerealele păioase (grâu și orz), rapiță și porumb, ultima fiind cultura de bază a fermei. „Deși nu am terenuri irigate, la porumb am avut aproape mereu producții relativ bune. Chiar și în anii mai secetoși cum a fost acesta, din ce am recoltat până acum estimez undeva la 5 tone pe hectar”, a declarat fermierul.
UN ECHIPAMENT RECOMANDAT DE FERMIERI
Pentru recoltare, Georgel Samoilă a achiziționat, în urmă cu doi ani, echipamentul OROS Cornado, pe 6 rânduri cu 70 cm distanță între ele, pe care îl folosește în combinație cu modelul de combină 9560 WTS de la John Deere. A ales headerul după ce l-a văzut în lucru la un coleg de breaslă, iar în actuala campanie a fost gazda unei demonstrații practice la care au participat alți fermieri din zonă, dar și distribuitori și reprezentanți ai OROS din țara noastră.
De altfel, echipamentele fabricate de Grupul canadian Linamar în cadrul diviziei de agricultură OROS din Ungaria „se promovează singure”, după cum susține distribuitorul local, Gabriel Brencu: „ Fermierii care au cumpărat acest echipament ne-au spus că sunt mulțumiți de el, însă important este faptul că tot ei sunt cei care recomandă altora acest produs. Avem mereu clienți noi care ne cer special aceste headere pentru că le-au văzut în lucru la alți fermieri”.
LUCRĂRI DE CALITATE CU ADAPTABILITATE MAXIMĂ
Disponibile în varianta cu cadru fix de la 6 la 18 rânduri și cu cadru rabatabil de la 6 la 16 rânduri, la o distanță între rânduri de 70 și 76 cm, echipamentele OROS Cornado se pot monta pe orice combină și îndeplinesc, pentru modelele rabatabile, toate condițiile de circulație pe drumurile publice.
În lucru, viteza de recoltare poate ajunge până la 15 km/oră și, datorită cuțitelor cu două tăișuri și ale tocătorului, tratate termic și placate cu cărbuni de wolfram, pierderile sunt minime, iar calitatea tocării e excelentă. Totodată, fiecare secție de recoltat este dotată cu valțuri pe care sunt montate câte 4 cuțite drepte și 4 cuțite canelate, pentru o mai bună prindere a tulpinilor, la care se pot adăuga extensiile laterale care diminuează pierderile la recoltarea porumbului înalt.
În plus, la noua generație Cornado, partea de tăiere a fost îmbunătățită, numărul de rotații la tocător crescând de la 2500 la 3000 pe minut, resturile vegetale fiind tocate la 30-50 mm, în timp ce tulpinile rămase în sol nu depășesc 50-70 mm.
Fermierul Georgel Samoilă (stânga) și Florian Constantinescu
FIABILITATE PE TERMEN LUNG
Transmisia la OROS Cornado se face prin cutii de viteză, reductoare și cardane, elemente care necesită întreținere minimă în exploatație și care au durată de funcționare extinsă, lucru evidențiat și de fermierul ialomițean: „ îl folosesc de doi ani și chiar nu am ce să reproșez acestui echipament. Nu am avut niciodată nici o problemă cu utilajul acesta, nici pe partea tehnică, nici pe cea mecanică. E robust, fiabil și se întreține foarte ușor”.
În plus, după cum susține Florian Constantinescu, manager Linamar România, headerele Cornado permit fermierilor să realizeze și economie de combustibil: „transmisia bazată pe reductoare închise și cardane între reductoare face ca mentenanța să fie facilă și fiabilitatea crescută. Dar mai au un avantaj: primele modele Cornado aveau carcasele pentru reductoare și cutii de viteză din fontă, însă acum toate carcasele sunt din aluminiu, ceea ce scade greutatea utilajului și reduce simțitor consumul de combustibil”.
MULTIPLE OPȚIUNI DE ACCESORIZARE
În egală măsură, echipamentul OROS Cornado poate beneficia de o serie de dotări opționale care se pot dovedi deosebit de utile în activitatea din câmp, precum sistemul de protecție al anvelopelor, cel de control automat al înălțimii de tăiere sau sistemul automat de urmărire a rândului.
KIT PENTRU RECOLTARE FLOARE
De asemenea, deși este un echipament pentru recoltat porumbul, în cazul fermelor care cultivă și floarea-soarelui, OROS Cornado poate fi echipat cu un kit specializat care permite recoltarea acestei culturi. „Acest kit se pretează foarte bine la fermele care au sub 80 de hectare de floarea-soarelui, pentru că permit recoltarea cu același header a ambelor culturi. Totuși, având în vedere că pierderile sunt în jur de 2%, la peste 80 de hectare, recomandăm utilizarea unor echipamente specializate, precum headerele OROS SUN, ce înregistrează pierderi de maxim 0,6%”, a completat Florian Constantinescu.
PIERDERI MINIME LA RECOLTARE
„Înainte foloseam alt tip de header de la alt producător, dar când am lucrat prima oară cu acesta, am văzut diferența imediat. Uitați-vă numai la ce rămâne în urma lui? La celălalt nici nu visam să arate terenul așa. Taie jos și exact, așa că orice rămâne se poate încorpora mult mai ușor.
La fel, pierderile sunt minime, chiar și atunci când cultura este mai slabă, cum a fost anul acesta. Porumbul este atât de uscat, încât știuleții se desprind singuri și totuși nu sunt pierderi”, a afirmat Georgel Samoilă în timpul demonstrației.
NOI SOLUȚII DE LA OROS
Anul viitor, cei de la Linamar plănuiesc să își extindă gama de produse ale diviziei OROS, atât pe segementul dedicat recoltării porumbului, cât și pe cel al florii-soarelui. „Dorim să ținem pasul cu noile combine și cu evoluția segmentului echipamentelor de recoltat. De aceea vom mări numărul de rânduri lucrate de headerele CORNADO. În prezent, cel mai mare echipament este de 18 rânduri, însă de anul viitor vom ieși pe piață cu un model nou de 24 de rânduri. Totuși, noutatea absolută este că vom introduce în producția de serie echipamentul de recoltat floarea-soarelui rabatabil. Primul model va fi cel cu 8 rânduri, apoi unul cu 12 rânduri, ambele urmând să aibă o distanță de 70-76 cm între rânduri”, ne-a explicat managerul național al companiei.
un articol de
DANIEL PLĂIAȘU