Pentru un procent de 60% dintre germani, originea este criteriul decisiv la cumpărăturile din supermarket, şi doar 40% pun accentul pe preţ. Acesta este un sondaj comandat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), preluat de agenţia DPA. Media europeană este însă perfect echilibrată, adică 50% dintre consumatori se interesează de preţ şi tot atât este procentul celor care se informează cu privire la originea produselor.
Germanii sunt mai puţin îngrijoraţi când vine vorba de preocupările etice – de exemplu în ceea ce priveşte creşterea animalelor sau protecţia mediului. Numai puţin mai mult de o treime (35%) dintre respondenţi au recunoscut că acest lucru a fost important în luarea deciziilor la cumpărături. La nivelul UE, această cifră este de 19%.
Studiul arată, de asemenea, că fiecare al doilea german este interesat de posibilele riscuri cu privire la consumul de alimente. Mai mult decât atât, două treimi dintre consumatorii germani îşi pun înrebări legate de conţinutul de hormoni, antibiotice sau steroizi din carne. Pentru mai mult de 40%, aceasta se aplică problemei reziduurilor de pesticide din alimente şi poluanţilor din peşte, carne sau produse lactate.
Perspectivele privind riscurile legate de alimente au un impact ridicat asupra comportamentului consumatorilor, potrivit studiului. Trei din patru germani pretind că şi-au schimbat obiceiurile, iar jumătate dintre aceştia şi-au schimbat permanent comportamentul.
Conform agenţiei de presă germane, studiul a fost realizat în aprilie de firma de cercetare de piaţă Kantar Group, care a selectat întâmplător gospodăriile şi indivizii. Au fost chestionate un număr de 27.655 de persoane în întreaga UE, şi 1.539 în Germania.