“Ori ieşim în stradă, ori plecăm din ţară!”. 5 dificultăţi majore ale legumicultorilor - Revista Ferma
3 minute de citit

“Ori ieşim în stradă, ori plecăm din ţară!”. 5 dificultăţi majore ale legumicultorilor

Iată 5 dintre veşnicele probleme ale legumiculturii:

1. Prin vămile româneşti intrăTIR-uri cu marfă, multe dintre acestea fără acte în regulă;

2. Samsarii şi mafia pieţelor fac legea la tarabă;

3. Unele lanţuri de magazine fie nu mai primesc legume româneşti, fie le întorc din start sau le micşorează preţurile de achiziţie contractate;

4. Nu de puţine ori producătorii sunt nevoiţi să vândă sub preţul de cost;

5. Plăţile se fac şi după 12 luni de la livrare!! Pentru că autorităţile române nu au transpus în legislaţia naţională o directivă a UE care obligă retailerii să plătească în termene mult mai scurte produsele achiziţionate.

 M Chesnoiu_b

După 20 de ani de agricultură, mă gândesc serios să plec, împreună cu oamenii care acum lucrează la mine, la cules de struguri în Franţa. A venit o ofertă frumoasă pentru septembrie, de 80 euro/zi! – MIHAI CHESNOIU, Legumicultor din Grădinari – Olt

 

“Ori ieşim în stradă, ori plecăm din ţară!”

Nu ştiu autorităţile ce se întâmplă? Sigur că da, din sesizările primite şi din controlalele făcute, ce-i drept, mai mult de formă! Şi atunci, în „galaxia” grupurilor şi reţelelor de socializare e mare fierbere. Apar dezamăgirile unor legumicultori şi lamentări de genul:„Ori ieşim în stradă, ori nu mai suportăm, punem lacătul şi plecăm în lumea largă!”Iată câteva opinii!

 

Ce spun legumicultorii?

Claudiu Breazu, cultivator din Glodeanu Sărat (Buzău) susţine că “în urma întâlnirii cu reprezentanţii ministerului Agriculturii, ne întoarcem trişti, dezamăgiţi, singura soluţie fiind ieşirea în stradă. Programele «Aruncă tomata», «Susţinem producătorul turc», «Gustul importat», «Munciţi, că n-aveţi pentru ce», «Usturoiul din China» ne gonesc din ferme. Înainte să plecăm din ţară hai să ieşim stradă!”

Mihai Chesnoiu, legumicultor din Grădinari – Olt, la începtul lunii august a livrat vinete către un supermarket care din senin a scăzut preţul de la 0,80 la 0,60 lei/kg. „Sunt dezamăgit cum n-am fost niciodată. Comenzile sunt mici, 6-7 tone săptămânal. Livrez de o lună şi jumătate cu transportul meu (sub preţul de cost!!) şi plata se face la 12 luni!”, îşi varsă amarul cultivatorul oltean.

Anca Marcu, fost director executiv – Cooperativa Agricolă Lunca Someşului Mic, judeţul Cluj: “Ca să fiu sinceră, la noi lucrurile merg bine. Coordonez activitatea de la Lidl şi mă ocup de certificări să fie totul OK. Vânzarea a crescut mult. Anul trecut la Lidl am avut cifra de 1.200.000 lei, anul acesta doar luna trecută am făcut 600.000 lei. Preţurile sunt OK, aş zice chiar mai bune decât anul trecut la multe produse.

De exemplu, la vinete avem acum cel mai mic preţ – 3,2 lei/kg; la conopidă am vândut între 5 şi 7,5 lei /kg, la ardei la fel. Nu ştiu ce să zic şi de ce merge aşa rău la voi”.

Click AICI şi află detalii despre soluţiile identificate de Uniunea Salvăm Ţăranul, precum şi acţiunile de protest şi revendicările legumicultorilor!

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →