OptiSun recoltează și floarea culcată la pământ! - Revista Ferma
5 minute de citit

OptiSun recoltează și floarea culcată la pământ!

”La recoltat, toate echipamentele trebuie să fie foarte performante, pentru că investești în semințe scumpe, în protecție, în îngrășăminte și nu îți permiți să ai pierderi”, spune Nicolai Grajdian, reprezentant Optigep pentru România şi Republica Moldova.

La finalul lunii august, Inproconsa Agri Pieleşti, dealer autorizat al companiei Optigep pentru regiunea Olteniei, a invitat fermierii în câmp, în Drăgotești, judeţul Dolj, pentru a vedea cum este recoltată floarea soarelui cu hederul OptiSun produs de compania maghiară Optigep.

OptiSun recolteaza si floarea culcata la pamant!_b

PIERDERI DE 0,4-0,5%

 

Avantajele recunoscute ale echipamentelor de recoltat OptiSun sunt pierderea minimă de boabe, de numai 0,4-0,5%, manevrarea ușoară, cuplarea simplă la orice tip de combină, întreținerea minimă, costurile scăzute de exploatare, recoltarea rapidă și fără înfundarea fluxului de materiale, chiar și în condiții dificile de recoltare, precum și randamentul mare pe suprafață, viteza de lucru în cultura de floarea soarelui de densitate normală și care nu este culcată la pământ fiind de 8-10 km/oră.

Inproconsa Agri Pielesti si fermierii invitati la demo Optigep_b

ÎNTREȚINERE MIMINĂ

 

”Este a cincea campanie în care lucrăm cu echipamentul OptiSun și nu am desfăcut nici un șurub la acest heder, am pregătit doar combina înainte de recoltat”, afirmă Ionel Badea, administrator Inproconsa Agri Pieleşti. Echipamentul cu care recoltează floarea soarelui este OptiSun 870 – pe 8 rânduri, la 70 de cm distanță între rânduri.

Anul acesta a avut 350 ha cu floarea soarelui. Precipitațiile au lipsit, a mers pe o tehnologie minimă, ca să nu aibă cheltuieli mari, așa că a recoltat, în medie, în jur de 2 tone de floarea soarelui pe hectar.

eveniment recoltare Optigep ehder OptiSun1_b

ELIMINĂ PIERDERILE DE TIMP, COMBUSTIBIL ȘI RECOLTĂ

 

”Înainte de a avea hederul OptiSun, recoltam cu tăvițe care se montau pe hederele de recoltat cereale păioase. Tot timpul aveam pierderi: tăvițele se blocau, trebuia să cobori din combină să desfunzi echipamentul, erau pierderi de timp, de combustibil și de plante, cel puțin zece la sută. Cu hederul OptiSun, nu avem pierderi aproape deloc”, spune Ionel Badea.

 Ionel Badea si Nicolai Grajdian, reprezentant Optigep_b

Ionel Badea (stânga) și Nicolai Grajdian (dreapta)

”UTILAJELE PERFORMANTE ÎȘI SCOT BANII ÎNTR-UN TIMP SCURT”

 

”Putem să facem un calcul foarte simplu. La o producție de floarea soarelui cum avem anul acesta, de 2 tone pe hectar, dacă am avea pierderi de 10 la sută, vorbim de 200 de kilograme pe hectar. Înmulțit cu un preț de 3 lei pe kilogram, e o sumă importantă, de 600 de lei pe hectar. Dacă facem calculul pe cinci sau șapte ani, acest heder efectiv îți rămâne gratis. Toate utilajele performante își scot banii într-un timp relativ scurt, dacă faci tehnologia ca la carte și ești serios cu pământul”, spune Ionel Badea.

 Nicolai Grajdian, reprezentant Optigep_b

„Cu un echipament OptiSun de 16 rânduri, cu o combină performantă, de clasă mare, putem recolta 70-80 de hectare de floarea soarelui pe zi.” – NICOLAI GRAJDIAN, Reprezentant Optigep pentru România şi Republica Moldova

RECOLTEAZĂ PLANTELE LA ORICE NIVEL

 

Vârfurile mobile ale hederului OptiSun ridică chiar și plantele culcate la pământ sau înclinate, iar forma pereților laterali asigură separarea bună a rândurilor, evitând astfel căderea capitulelor rândurilor laterale. ”Echipamentul poate lucra la orice înălțime, astfel poate recolta floarea soarelui chiar dacă este culcată pe suprafața solului sau are 2,5 metri înălțime. Ciocurile se reglează cu unghiul de intrare la nivelul plantelor, astfel încât poate recolta plantele la orice nivel, fără să fie nevoie de un lan ideal, cu plante la aceeași înălțime, cum este cazul altor echipamente”, explică Nicolai Grajdian, reprezentantul producătorului Optigep.

recoltare floarea soarelui Optisun_b

VARIANTE DE LUCRU, CU SAU FĂRĂ TOCĂTOR

 

Hederele de recoltat floarea soarelui OptiSun pot fi adaptate ușor pe orice tip de combină, chiar și pe modele mai vechi, și sunt disponibile în variante de lucru de la 4 la 16 rânduri, cu distanța între rânduri de 50, 55, 60, 70 sau 76,2 cm.

Variantele de lucru de 6 și 8 rânduri pot fi rabatabile (modelele cu denumirea CS). De asemenea, aceste modele de 6 și 8 rânduri pot fi echipate cu tocător de tulpini (modelele cu denumirea Z: OptiSun 670/676 Z și OptiSun 870/876 Z).

eveniment recoltare Optigep ehder OptiSun2_b OPTISUN PSM, VARIANTA DE TOP

 

Hederul OptiSun PSM, cu tocător inclus, reprezintă cea mai performantă variantă a echipamentelor pentru recoltat floarea soarelui produse de Optigep. Odată cu recoltarea, se face și tocarea tulpinilor de floarea soarelui și peleții sunt împrăștiați pe tarla. Astfel, imediat după recoltare poate fi efectuată prelucrarea solului și însămânțarea cu culturi de toamnă.

Sistemul de tocare poate funcționa în modul de lucru cu copiere a solului și crește consumul de combustibil cu doar 10%, astfel că se fac economii importante.

Avantaje suplimentare față de variantele clasice ale echipamentelor OptiSun sunt faptul că reduce tasarea solului și riscul ca cioturile să producă accidente pentru anvelope sau pentru subunitățile situate dedesubtul combinei sau al utilajului de transport.

 

DATE DE CONTACT

Pentru mai multe informații, contactați reprezentanții Optigep:

Tel. 0757.145.186 – Nicolai Grajdian, reprezentant Optigep pentru România şi Republica Moldova;

Tel. 0762.200.250 – Ionel Badea, administrator Inproconsa Agri Pieleşti.

 

 

un articol de

VIOLETA MÂȚ

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →