Omagiu adus seniorilor horticulturii românești - Revista Ferma
4 minute de citit

Omagiu adus seniorilor horticulturii românești

Sub semnul acestor două evenimente și sub patronajul Alteței Sale Principesa Margareta, Custodele Coroanei României s-au desfășurat ”Zilele Horticulturii Bucureștene”.

seniorii agriculturii 01_b

BUJORUL, FLOAREA NAȚIONALĂ

Manifestarea devenită deja o tradiție, s-a desfășurat la începutul lunii mai, în campusul USAMV București. Genericul manifestării a fost „Bujorul, floarea națională a României”. După cum se știe, anul trecut bujorul a fost declarat prin lege floarea națională. În acest spirit, mai multe evenimente au fost dedicate acestei flori. Poate unul dintre cele mai atractive a fost vizitarea colecției de bujori a USAMV București, la începutul sezonului de înflorire.
Vizitatorii târgului care s-a desfășurat în timpul manifestării au avut și ocazia să cumpere răsaduri de bujori, provenite fie din pepiniera Universității, fie din plantațiile firmelor participante. La standul USAMV, de pildă, au fost disponibile nu mai puțin de 18 varietăți de bujor, roz, roșu sau alb, destinate doritorilor de a-și împodobi grădinile cu aceste superbe plante.
Desigur că nu au lipsit nici alte specii destinate amenajărilor peisagistice, începând cu cele mai obișnuite, precum petuniile, mușcatele și garofițele și terminând cu specii exotice aclimatizate.

seniorii agriculturii 02_b

ÎN CARTEA DE AUR A HORTICULTURII ROMÂNEȘTI

Un alt eveniment desfășurat în cadrul manifestării a fost și omagierea seniorilor horticultorilor români care în primele șase luni ale acestui an au împlinit vârste venerabile de 90, 85 și 80 de ani.
Dr. Ing. Ilarie Isac, în vârstă de 90 de ani, este cel care a inițiat „Simfonia lalelelor”, expoziție care se desfășoară anual, de 46 de ani, în Pitești. Dar domnia-sa a desfășurat și o prodigioasă activitate în domeniul pomiculturii, ocupând, printre altele, timp de nouă ani, funcția de director al Institutului de Cercetare și Producție pentru Pomicultură de la Mărăcineni. A publicat peste 250 de lucrări științifice în domeniul pomiculturii.

Dr. Ing. Felician Micle, care în luna martie a împlinit, la rându-i, venerabila vârstă de 90 de ani, și-a legat numele de Grădina Botanică a universității Babeș-Bolyai din Cluj, ca șef al Laboratorului de semințe, dar și ca director al acesteia, până în 2007. Printre numeroasele lucrări științifice pe care le-a elaborat se numără și cele 40 de ediții ale Catalogului de semințe al Grădinii Botanice.

seniorii agriculturii 03_b

Activitatea inginerului Vasile Zarioiu, acum nonagenar, s-a desfășurat mai ales în domeniul producției din domeniul horticulturii, fiind un model pentru toți cei din jurul său.
Prof. Univ. dr. Leon Sorin Muntean, în vârstă de 85 de ani este considerat „părintele” cercetărilor în domeniul tehnologiei și ameliorării hameiului din România. Este creatorul primelor soiuri de hamei românesc. În paralel a desfășurat și cercetări în domeniul plantelor medicinale și al culturii cartofului, toate dublate de o intensă activitate didactică.

Activitatea inginerului Gheorghe Pandelaș este legată de viticultură. De-a lungul vieții a lucrat în ferme viticole, apoi în unități mai mari, la Panciu, Mărășești sau Cotești. Chiar și acum, la 85 de ani, conduce ferma proprie, de 30 ha vie, a cărei producție o vinifică, împreună cu fiul său, în crama proprie.
Ing. Mihai Boariu s-a remarcat prin activitatea sa în domeniul pomiculturii, dar și prin capacitățile sale de organizator. Timp de peste 20 de ani a condus IAS Reghin, care lucra o suprafață de 4.500 ha, dintre care 1.000 livadă. Întreprinderea mai dispunea și de un depozit frigorific, cu o capacitate de 5.000 de tone și de o fabrică de sucuri cu o capacitate de producție de 20.000 de tone.

seniorii agriculturii 04_b

Dr. Ing. Aurel Popescu s-a născut la Tighina, acum 80 de ani. Este considerat drept unul dintre cei mai proeminenți cercetători în domeniul mecanizării culturii cartofului din țara noastră. Activitatea sa științifică a fost dublată de cea didactică, ca profesor la Universitatea George Barițiu din Brașov. Este și inventatorul mașinii cu alimentare automată pentru plantat cartofi încolțiți.
Inginerul Gheorghe Nițu conduce și astăzi, la 80 de ani, S.C. Agrozootehnica Mihăilești, una dintre cele mai complexe exploatații agricole și zootehnice din zona Capitalei. De-a lungul activității sale a coordonat, din mai multe funcții, producția de legume și fructe pentru bucureșteni. Între altele, a fost directorul IAS Buftea, DGAIA Ilfov și DGAIA Giurgiu.

La mulți și sănătoși ani le urăm și noi seniorilor horticulturii românești!

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →