Oltenii începură să recolteze pepenii: ”E un an bun, ca producție, sper să meargă și piața bine”, Sorin Lucian Crăciun, Sadova - Revista Ferma
2 minute de citit

Oltenii începură să recolteze pepenii: ”E un an bun, ca producție, sper să meargă și piața bine”, Sorin Lucian Crăciun, Sadova

pepeni, Oltenia, Sadova, pretul pepenilor
foto: Facebook/@Sorin Lucina Crăciun

Oltenii au declanșat campania de recoltare a pepenilor 2024, cu cel puțin 10 zile mai devreme. Sorin Lucian Crăciun cultivă 6 ha de pepeni, pe un teren agricol din comuna Sadova, județul Dolj

”Campania de recoltare a început, dar nu în forță. Am cules la început câteva sute, apoi câteva tone, de săptămâna viitoare vom culege ca să încărcăm un TIR”, a spus fermierul contactat telefonic de Revista Ferma. 

”Am început recoltarea cu vreo zece zile mai devreme, datorită căldurilor mari, a fost foarte, foarte cald și i-am descoperit de sub folie, fiindcă au fost cultivați în tunel de folie”, a mai precizat Sorin Crăciun. 

El estimează o producție bună, dar are anumite temeri privind vânzarea pepenilor: ”Au ieșit pe piață și cei din Ialomița, care, până acum ieșeau cu 2 săptămâni mai târziu. Când terminam noi, veneau ei, așa, acum, suntem toți pe piață cu pepeni și asta înseamnă supraabundență. Deja au scăzut prețurile: dacă zilele trecute am vândut cu 2,52,6 lei/kg, acum intermediarii se uită să dea 1,5 lei sau chiar 1 leu/kg”.

Sorin Crăciun și alți cultivatori de pepeni din Sadova nu merg la piele de gros sau agroalimentare din marile orașe: ”Nu putem noi să avem masa noastră sau punctul nostru stradal. Noi vindem unor intermediari. Ne tot sună mulți, să mă întrebe una, alta, dar nu vin aici, la fața locului, să vadă marfa”.

Sezonul recoltării pepenilor din bostănăriile din sudul Olteniei abia a început. Urmează 2-3 săptămâni de muncă intensă, de griji, de negocieri. 

”Am cheltui foarte mult ca să cultiv aceste hectare cu pepeni. Estimez o producție de peste 60 de tone/ha”, a mai spus Crăciun.

Fermierul a pus un anunț și pe grupurile de socializare de pe Facebook, ca să atragă cât mai mulți clienți. 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →