Cel mai mare cultivator de dovleci în sistem ecologic din România a recoltat deja jumătate din suprafaţa semănată anul acesta, în condiţiile în care vremea deosebit de caldă a grăbit coacerea.
De obicei abia la început de octombrie se intra la recoltat, însă temperaturile foarte ridicate din luna august au făcut ca plantele să se oprească din vegetaţie şi dovlecii să se coacă mult mai devreme. „Am intrat la recoltat la începutul lui septembrie, ca niciodată, dar mai avem circa 60 de hectare de recoltat. Ploile din ultima vreme ne-au împiedicat să finalizăm lucrările”, ne-a declarat în exclusivitate Olimpiu Simionca, fermier din Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud.
Producţia este destul de satisfăcătoare, deşi acesta îşi dorea să obţină un randament mai bun la hectar. Până acum, a recoltat o medie de circa 600 de kilograme de sămânţă la hectar. Seminţele sunt şi ele mai mici decât în mod normal, tot din cauza arşiţei din această vară. Ceea ce nu este neapărat un impediment, deoarece, spune el, va putea procesa mai mult ulei.
Soi de dovleac cu seminţe fără coajă
Ca şi în anii precedenţi, Olimpiu Simionca a semănat soiul Retzer Gold, care produce seminţe fără coajă. „Am adus acest soi din Austria şi am reuşit să ne certificăm şi ca producători de sămânţă. În total am cultivat anul acesta în jur de 120 de hectare, dar am avut şi câteva suprafeţe înfiinţate mai timpuriu, înainte de 20 aprilie, care au fost afectate de ger”, ne-a explicat co-fondatorul Cooperativei Agricole Transylvanian Pure Farming.