Oferta este mare, cererea redusă. Preţul grâului se menţine! - Revista Ferma
4 minute de citit

Oferta este mare, cererea redusă. Preţul grâului se menţine!

vapor cereale credit foto iStock 3DFOX Oferta este mare, cererea redusă. Preţul grâului se menţine!

Contractele futures pe grâu la bursele mondiale au scăzut cu 1,8-3,3% la începutul săptămânii în curs, în special datorită cererii scăzute şi a volumului semnificativ de oferte pe piața mondială, ceea ce coboară cotațiile bursiere la valori minime multianuale.

Contractele futures la grâu cu livrare în decembrie au rămas aproape neschimbate timp de trei săptămâni consecutive, chiar dacă au fost uşoare fluctuaţii. Astfel, la Bursa de la Chicago grâul moale moale SRW de iarnă se menţine la 211,5 USD/tonă, iar la Paris Euronext preţul a fost de 232,25 euro/t (sau 245,2 USD/t).

Îmbunătățirea condițiilor meteorologice din principalele țări producătoare şi exportatoare, inclusiv în SUA, UE, Ucraina, Brazilia și Argentina, pune în continuare presiune asupra prețurilor viitoarei recolte.

Uniunea Europeană aşteaptă mai mult grâu anul viitor

Comisia Europeană a majorat prognoza privind recolta de grâu din UE cu 0,2 milioane de tone, până la un total de 125,5 milioane de tone, dar a redus prognoza de export până la 31 de milioane de tone. Tototdată, stocurile de grâu ale UE la final de sezon se vor ridica la 19,1 milioane de tone, cu 200 de mii de tone mai reduse decât la finalul sezonului trecut (19,25 milioane de tone).

Potrivit estimărilor FranceAgriMer, 54% din suprafață programată a fost însămânțată cu grâu de iarnă în Franța până pe 23 octombrie.

Turcia intenționează să crească producția de grâu în sezonul 2023/2024 comparativ cu sezonul precedent cu 10,4%, până la un total 21,8 milioane de tone.

Ucraina exportă activ cereale

Ucraina continuă să exporte în mod activ grâu și a livrat deja 4,4 milioane de tone de la începutul sezonului, comparativ cu  aceeaşi perioadă a anului trecut când a livrat cca. 4,68 milioane de tone. În luna octombrie, Ucraina a exportat 1,06 milioane de tone de grâu, faţă de 1,6 milioane de tone esportat în octombrie 2022.

Pe fondul creșterii livrărilor prin porturile Mării Negre a crescut cererea de grâu furajer și traderii au crescut prețurile de achiziție la 120-130 USD/t cu livrare în porturile Odesa și la porturile pe Dunăre. Se pare că fermierii ucraineni nu sunt „pregătiți” să vândă grâu la prețuri mici, așa că preferă să vândă porumb cu 125-130 USD/tonă.

seminte floarea soarelui b Oferta este mare, cererea redusă. Preţul grâului se menţine!

Cresc estimările privind producţia de oleaginoase a UE

Stratégie Grains apreciază că în sezonul curent fermierii UE vor recolta aproximativ 32,8 milioane de tone de semințe oleaginoase, cu 1,5 milioane de tone mai mare decât în sezonul 2022/2023 (31,3 milioane de tone). Potrivit experților francezi, recolta de rapiță a UE este estimată la 19,7 milioane de tone, cu 0,2 milioane de tone mai mult față de sezonul 2022/2023. Ajustările de mai sus se bazează pe randamente mai mari decât cele așteptate anterior în Franța, România și Germania. Vezi cine sunt principalii furnizori de rapiţă ai EU.

Prognoza pentru producția de floarea soarelui în Europa rămâne practic neschimbată, la 10,1 milioane de tone, cu 0,8 milioane de tone mai mult față de anul trecut. O scădere a producţiei de floarea-soarelui este așteptată în Bulgaria, dar aceasta va fi compensată de creșterea recoltei în Franța, Germania și Italia. De asemenea, faţă de raportul anterior, Stratégie Grains estimează o creştere cu 100 de mii de tone a recoltei de soia a UE, până la 3 milioane de tone, ceea ce înseamnă un plus de 0,5 milioane de tone faţă de producţia realizată anul trecut.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →