Ofensivă împotriva puterii supermarketurilor - Revista Ferma
2 minute de citit

Ofensivă împotriva puterii supermarketurilor

Guvernul de dreapta al Slovaciei face presiuni pentru consolidarea regulilor UE privind practicile comerciale neloiale, considerând că reformele actuale sunt insuficiente. Această poziţie sugerează că interesele naţionale primează regulilor europene.

supermarket Ofensivă împotriva puterii supermarketurilorRichard Takáč, ministrul agriculturii din guvernul populist condus de Robert Fico, a devenit vocea unei campanii din Europa de Est care vizează limitarea influenţei supermarketurilor şi a giganţilor alimentari multinaţionali în Uniunea Europeană. Alături de Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Lituania, România şi Slovenia, Takáč solicită Comisiei Europene să depăşească modificările propuse în decembrie privind regulile UE legate de practicile comerciale neloiale. Coaliţia acuză că reformele nu rezolvă problemele legate de strategii de preţ selective şi de vânzarea produselor sub costul de producţie – practici care afectează disproporţionat fermierii şi consumatorii din pieţele mai mici.

Lanţurile străine, o provocare majoră

Pieţele alimentare din Europa de Est sunt dominate de lanţuri străine care deţin o putere de negociere semnificativă. Deşi documentul nu numeşte direct companiile de retail vizate, se presupune că influenţa acestora duce la scăderea preţurilor şi la eliminarea magazinelor tradiţionale. Propunerea Comisiei Europene din decembrie includea măsuri precum investigarea abuzurilor transfrontaliere şi impunerea unor contracte mai transparente, dar Takáč consideră că este nevoie de schimbări mai profunde pentru a echilibra relaţia dintre cumpărătorii mari şi micii producători.

Protecţia fermierilor şi a consumatorilor

„Este necesar să creştem protecţia fermierilor, procesatorilor şi producătorilor de alimente, dar şi a consumatorilor împotriva abuzurilor din partea entităţilor dominante”, se arată în documentul susţinut de coaliţia condusă de Slovacia. Guvernele din Europa de Est au încercat anterior să limiteze influenţa supermarketurilor prin taxe, plafoane de preţ şi cerinţe privind stocarea produselor locale, dar multe dintre aceste măsuri au intrat în conflict cu regulile pieţei unice europene.

Spre exemplu, în Ungaria, premierul Viktor Orbán a adoptat măsuri drastice împotriva supermarketurilor străine, inclusiv taxe speciale şi politici favorabile proprietarilor locali. Criticii spun că aceste acţiuni sunt menite să elimine jucătorii internaţionali de pe piaţă. De asemenea, Slovacia, împreună cu Polonia şi Ungaria, menţine un embargo asupra importurilor agricole din Ucraina.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →