În ferma sa din judeţul Brăila majoritatea hibrizilor provin de la Dekalb, dar are şi câţiva de la KWS pe care îi cultivă pentru prima dată. A ales sămânţa cea mai performantă care a confirmat într-o platformă tehnologică de testare, amenajată pe una dintre parcelele sale.
„De patru ani în fermă folosim Tigerul, pregătim patul germinativ cu un combinator şi semănăm. Atât… Am aşteptat să se usuce terenul pentru că în zona noastră a plouat înainte de semănat cam în jur de 70-80 de litri/mp. În funcţie de cartarea agrochimică a terenului, am fertilizat undeva la 104 kg de fosfor şi 22 de azot, s.a. la hectar. În prezent, cultura este uniform răsărită în proporţie de 95 la sută, însă pentru a intra în iarnă puternic înrădăcinată va trebui să aplicăm un tratament cu produse granulate de la Chemark Rom şi Timac pentru stimularea sistemului radicular al plantelor”, a precizat tânărul agronom.
O cultură de porumb reuşită
Octavian Dogărescu este foarte mulţumit de porumb; este o cultură… de manual, înfiinţată pe o suprafaţă de 130 de hectare şi îngrijită de un tânăr profesionist pasionat de munca sa. „Aştept să intru la recoltat după ce va mai scădea din umiditate. Avem o medie de vreo 290 g pe ştiulete la momentul actual, la umiditatea de 17 la sută; şi teoretic la 15% ar trebui să avem cam 240-250 g pe ştiulete. Nu vreau să mă hazardez, dar vom atinge undeva la 14.500 – 15.000 kg boabe stass, în medie la hectar! În condiţiile anului ăsta, eu zic că e destul de bună producţia!”, şi-a exprimat bucuria fermierul.
Acesta a subliniat că a utilizat tehnologia de semănatul porumbului la 50 cm distanţă între rânduri care a confirmat din nou superioritatea comparativ cu însămânţarea convenţională, clasică.
Grâu semănat la 25 cm
„Am pregătit terenul pentru grâu; în total voi însămânţa până la 70 de hectare cu soiul Avenue. De asemenea, şi aici aplic o tehnologie de semănat la 25 cm distanţă între rânduri care, testată pe o solă de 10 ha, a oferit o recoltă de fix 9.326 kg de grâu; cu aproape o tonă mai mult decât pe parcelele martor, semănate cu tehnologia clasică”, a precizat tânărul.
Porumbul va sta pe stoc!
Fermierul a reuşit să vândă o parte din producţia de grâu la 1,78 lei kilogramul. El ne spune că va stoca porumbul pentru că nu-i multumit de preţul actual; 1,30 – 1,35 lei/kg nu este unul bun. Aşteaptă să urce până la 1,5 lei/kg şi atunci o să-i dea drumul din depozite.
Marian MUŞAT