3 minute de citit

Octavian Dogărescu se aşteaptă să recolteze o producţie bună de porumb

În ferma sa din judeţul Brăila majoritatea hibrizilor provin de la Dekalb, dar are şi câţiva de la KWS pe care îi cultivă pentru prima dată. A ales sămânţa cea mai performantă care a confirmat într-o platformă tehnologică de testare, amenajată pe una dintre parcelele sale.

dogarescu_b

„De patru ani în fermă folosim Tigerul, pregătim patul germinativ cu un combinator şi semănăm. Atât… Am aşteptat să se usuce terenul pentru că în zona noastră a plouat înainte de semănat cam în jur de 70-80 de litri/mp. În funcţie de cartarea agrochimică a terenului, am fertilizat undeva la 104 kg de fosfor şi 22 de azot, s.a. la hectar. În prezent, cultura este uniform răsărită în proporţie de 95 la sută, însă pentru a intra în iarnă puternic înrădăcinată va trebui să aplicăm un tratament cu produse granulate de la Chemark Rom şi Timac pentru stimularea sistemului radicular al plantelor”, a precizat tânărul agronom. 

 dogarescu 02 ok_b

O cultură de porumb reuşită

 

Octavian Dogărescu este foarte mulţumit de porumb; este o cultură… de manual, înfiinţată pe o suprafaţă de 130 de hectare şi îngrijită de un tânăr profesionist pasionat de munca sa. „Aştept să intru la recoltat după ce va mai scădea din umiditate. Avem o medie de vreo 290 g pe ştiulete la momentul actual, la umiditatea de 17 la sută; şi teoretic la 15% ar trebui să avem cam 240-250 g pe ştiulete. Nu vreau să mă hazardez, dar vom atinge undeva la 14.500 – 15.000 kg boabe stass, în medie la hectar! În condiţiile anului ăsta, eu zic că e destul de bună producţia!”, şi-a exprimat bucuria fermierul.   

Acesta a subliniat că a utilizat tehnologia de semănatul porumbului la 50 cm distanţă între rânduri care a confirmat din nou superioritatea comparativ cu însămânţarea convenţională, clasică.

 

Grâu semănat la 25 cm

 

„Am pregătit terenul pentru grâu; în total voi însămânţa până la 70 de hectare cu soiul Avenue. De asemenea, şi aici aplic o tehnologie de semănat la 25 cm distanţă între rânduri care, testată pe o solă de 10 ha, a oferit o recoltă de fix 9.326 kg de grâu; cu aproape o tonă mai mult decât pe parcelele martor, semănate cu tehnologia clasică”, a precizat tânărul.

 

Porumbul va sta pe stoc!

 

Fermierul a reuşit să vândă o parte din producţia de grâu la 1,78 lei kilogramul. El ne spune că va stoca porumbul pentru că nu-i multumit de preţul actual; 1,30 – 1,35 lei/kg nu este unul bun. Aşteaptă să urce până la 1,5 lei/kg şi atunci o să-i dea drumul din depozite.

 

Marian MUŞAT

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →