OBLIGAŢII: Ce aveţi de făcut la SACRIFICAREA PORCILOR, înainte de CONSUMUL CĂRNII! - Revista Ferma
3 minute de citit

OBLIGAŢII: Ce aveţi de făcut la SACRIFICAREA PORCILOR, înainte de CONSUMUL CĂRNII!

profit in ferma de porci 2 OBLIGAŢII: Ce aveţi de făcut la SACRIFICAREA PORCILOR, înainte de CONSUMUL CĂRNII!Conform obiceiului tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, se sacrifică porcul crescut în gospodărie. Direcţia Sanitar Veterinară Sibiu ne spune ce trebuie să facem înainte de a consuma carne.

“Având în vedere dinamica evoluţiei Pestei Porcine Africane, pentru prevenirea apariţiei şi  răspândirii bolii, proprietarilor de porcine le revin o serie de obligaţii, cu referire la:

  • solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situaţia în care a constatat modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mancare, decubit prelungit, apariţia la nivelul pielii, preponderent in zona subabdominala si pe urechi a unor pete de culoare roşie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge şi alte modificări de comportament;
  • după sacrificarea tradiţională a porcului din gospodărie, în situaţia în care constată modificări la organe şi ţesuturi, respectiv, splina mărită în volum şi de culoare vişinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte hemoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală şi toracică, va fi solicitată de urgenţă prezenţa medicului veterinar;
  • până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staţionare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislatia sanitara veterinara in situaţia constatată ;
  • în situaţia în care porcul, ante şi post mortem, nu prezintă modificările menţionate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei.
  • Reamintim, că Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica),  animale din zona sălbatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.”, informează DSV Sibiu.

Omul se îmbolnăveste consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau  afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

CE CARNE DUCEM LA VETERINAR?

Pentru efectuarea examenului, se  prezintă o probă reprezentată de cca. 100 grame de carne, recoltată doar muschii pilieri diafragmatici. Datorita faptului ca examenul de laborator efectuat pe carne provenita din alte zone ale animalului este neconcludent, acest tip de probe va fi refuzat.       

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însoţită de elementul de identificare (crotalia auriculara), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice forma comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →