3 minute de citit

O nouă soluție pentru rapăn

Rapănul mărului (Venturia inaequalis)_b
De ce? Pentru că sunt mulți patogeni care îi pot afecta producția. Dintre aceștia, cel care poate afecta chiar și peste 90% din masa foliară și fructe este rapănul mărului (Venturia inaequalis). 

SEKVENCA® EC este un fungicid nou ce are în compoziție difenoconazol (250 g/l), al cărui mod de acțiune este reprezentat de interferența cu biosinteza ergosterolului din membranele celulare ale fungilor, cărora le perturbă mecanismele biologice. Produsul are activitate sistemică și translaminară, cu translocare acropetală și, de asemenea, cu efect antisporulant. 

 

FORMULARE DE CALITATE, EFECTE SUPERIOARE

SEKVENCA® EC oferă cea mai îndelungată disponibilitate a substanței active comparativ cu alte produse din categoria sa.

Formularea de calitate superioară a produsului Sekvenca® EC oferă beneficii importante ale tratamentului: 

  • Substanța activă este preluată rapid și translocată acropetal prin vasele lemnoase către toate organele verzi ale plantei;
  • Disponibilitate prelungită: Sekvenca® EC are cea mai lungă acțiune după aplicare comparativ cu alte produse pe bază de triazoli (până la 72 de ore după realizarea infecției);
  • Acțiune complexă, ce îmbină caracterul puternic preventiv, dar și capacitatea curativă și eradicativă, dacă aplicarea are loc în primele faze ale infecției, după germinarea sporilor pe suprafața plantei.

 

PORTRET DE INAMIC: RAPĂNUL MĂRULUI 

Rapănul mărului - atac frunză È™i fruct _bFOTO: Rapănul mărului – atac frunză și fruct (Sursa foto: stânga – Adobe Stock Photos, dreapta – Alamy)

Acesta este, probabil, cel mai des întâlnit patogen în livezile de măr. Atacurile cele mai virulente au loc în zonele cu primăveri reci și umede și pot afecta toate organele aeriene ale pomului fructifer: 

  • Frunzele: atacul debutează cu pete mici, cenușii, pe partea inferioară a limbului, care în timp se măresc și se acoperă cu miceliu. Poate apărea defolierea timpurie a pomilor. 
  • Fructele: prezintă pete cenușii, iar în jurul lor țesutul se întărește, producând deformarea fructelor și scăderea valorii comerciale. De asemenea, fructele atacate își pierd aroma și pot cădea prematur din pom. 

 

CÂND FACEM TRATAMENTUL?

Se aplică de la începutul înfloritului (BBCH 61). Sunt recomandate cel mult 4 tratamente cu Sekvenca® EC, în doză de 0,225 l/ha, la interval de 10 – 14 zile, în funcție de presiunea de infecție, având 28 de zile timp de pauză. Pentru eficientizarea tratamentului, este indicată aplicarea produsului împreună cu adjuvantul Designer®care îi asigură o aderență superioară pe suprafața plantei, îi crește rezistența la spălare în caz de precipitații și mărește gradul de absorbție al substanței active la nivelul stomatelor.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →