O nouă rasă de vaci în România: Vaca de subvenție! - Revista Ferma
4 minute de citit

O nouă rasă de vaci în România: Vaca de subvenție!

Leon Cloșcă, administratorul fermei Dinuța Farm SRL, din Dumitra, județul Bistrița Năsăud
Leon Cloșcă, administratorul fermei Dinuța Farm SRL, din Dumitra, județul Bistrița Năsăud

Prin modul în care sunt acordate subvențiile pentru crescătorii de vaci de lapte, a fost inventată o nouă rasă de vaci în România: ”vaca de subvenție”, afirmă Leon Cloșcă, administratorul fermei Dinuța Farm SRL, din Dumitra, județul Bistrița Năsăud.

La 29 de ani, acesta era șeful Poliției din Năsăud. În 2014, a fost forțat să plece din poliție și s-a întors la prima pasiune din tinerețe: creșterea animalelor.

”Am muncit zi de zi ca să-mi ridic ferma. Am crescut într-o familie care avea o gospodărie tradițională în zona montană, unde aveam ce avea fiecare familie atunci, pe vremea aia se trăia din 30 de oi și două vaci, care asigurau laptele și brânza, unul sau doi cai, cu care se lucra pământul și 2-3 porci, de unde aveai carnea”, spune tânărul fermier bistrițean.

În 2020, a absolvit Zootehnia la Cluj-Napoca, iar ferma sa, înființată în 2015, are acum un efectiv de 130 de capete de Holstein (Bălțată cu Negru Românească), din care 44 sunt vaci la muls.

”De ce nu se abordează puțin altfel sprijinul cuplat pentru vaca de lapte? De ce nu se acordă subvenția pe litrul de lapte? Cum mă răsplătești pe mine și ne pui în aceeași oală pe toți, și pe cei care au în ferme genetică superioară, în care au investit și pe cei care țin vaci numa ca să fie la număr și-s vai și-amar de ele animalele? Prin asta, ai inventat încă o rasă de vacă în România: vaca de subvenție.

Noi investim în genetică, în furajare și nu e corect. Vrei să-i ajuți și pe ceilalți? Stabilește-le un alt tip de ajutor. Dacă subvenția s-ar da pe litrul de lapte introdus în sistem, dacă nu îl ai, n-ai de unde să-l pui. Ar fi foarte simplu, dar n-are nimeni curaj să facă asta din cauza voturilor.

Printr-o astfel de măsură, poți să reduci pragul pentru subvenție, de la minim 10 vaci, la minim 2 vaci. Dacă de la alea două vaci ai 100 de litri de lapte pe zi, în loc de 10 vaci, ții doar două și nu dispar fermele mici. Pentru fermele mari, cum e și acum plafon la 250 de capete de vaci, pui plafon pe cantitatea de lapte. Și dacă dai subvenția pe litrul de lapte, nu mai ieși, ca acum, să zici că ai evaziune fiscală”,

explică fermierul bistrițean.

Care este prețul corect pentru lapte

”Un preț corect pentru lapte, care să ne ajute nu doar să trăim bine, ci și să ne dezvoltăm și să putem face investiții, ar fi spre trei lei pe litru.

Dacă știu că am 50 de bani pe litrul de lapte de la stat, îmi permit să îl vând cu doi lei litrul. Nu înțeleg de ce vine lapte mai ieftin din Ungaria și Polonia, probabil fermierii de acolo sunt susținuți cu alte forme de sprijin decât suntem noi”, adaugă acesta.

În 2018, alături de alți patru fermieri din zonă, a înființat Cooperativa Agricolă Grupul de Producători Țara Năsăudului. Toată producția de lapte din fermă o livrează prin intermediul cooperativei. Adună cam 150.000-160.000 litri de lapte pe lună de la mai multe ferme și exploatații mai mici și livrează laptele către procesatorul local Lacto Sinelli, din Teaca.

”Colaborăm cu ei din 2015 și ne-au ajutat să creștem, nu am avut grija unde dăm laptele, ci să facem lapte cât mai mult și mai bun și am primit întotdeauna un preț bun față de piața din România”, spune Leon Cloșcă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →