ANSVSA urmărește stabilirea unui cadru legislativ prin care unităţile cu volum mic de producție, care își desfășoară activitatea în regiuni supuse unor constrângeri geografice specifice, să poată continua să producă şi, prin urmare, să contribuie la durabilitatea zonelor rurale și economia locală, cu respectarea obiectivelor de siguranță alimentară stabilite prin legislaţie.
MAI PUŢIN SPAŢIU PENTRU MAI MULTE ACTIVITĂŢI
În acest caz, cerințele privind amplasarea, construirea și echipamentul unităților de procesare sunt mai flexibile. Amplasarea unor astfel de unităţi nu trebuie să urmeze o abordare de linie de producţie şi nu trebuie să aibă o intrare separată pentru materiile prime directe şi o ieşire pentru produsele finite.
1. Poate fi utilizat acelaşi spaţiu al unităţii pentru mai multe faze de lucru, cu condiţia ca acestea să fie succesive şi separate în timp iar între diferitele faze să se efectueze curăţenia şi dezinfecţia, după caz.
2. Poate fi utilizată o singură chiuvetă, pentru spălatul mâinilor și spălatul produselor din lapte, cu condiţia să se ia măsurile necesare pentru a se evita contaminarea încrucişată.
3. Toaletele pot fi amenajate și într-o clădire anexă (ex. casa producătorului).
4. Ustensilele pot fi curăţate, dezinfectate şi depozitate în zona de producţie, cu condiţia ca aceste activităţi să aibă loc după ce este încheiată producţia şi acest proces să fie descris în proceduri.
5. Materiile prime şi produsele finite pot fi depozitate în aceeaşi cameră de răcire cu condiţia ca toate măsurile necesare să fie luate în vederea evitării contaminării încrucişate.
CONDIŢII PENTRU LAPTELE CRUD
O flexibilitate a cerințelor se aplică și în cazul laptelui crud pentru fabricarea produselor lactate: unităţile de prelucrare lapte cu un volum mic de producție din aceste regiuni pot fi scutite de la aplicarea criteriilor care privesc conţinutul de germeni la 30 grade C, dacă exploatațiile de origine aparţin aceluiaşi sistem de siguranţă produc până la 200 litri de lapte pe zi și laptele este prelucrat în termen de două ore de la mulgere sau în ziua următoare, dacă operatorul are un sistem de refrigerare.
ATELIERE LOCALE DE PRELUCRARE
Proiectul de ordin oferă producărilor de lapte aflați în regiuni supuse unor constrângeri geografice specifice posibilitatea de a se asocia și de a înființa ateliere locale de prelucrare a laptelui, care să proceseze o cantitate mică de lapte/an. Brânzeturile obținute pot să fie comercializate direct consumatorului final sau prin intermediul unităților de desfacere cu amănuntul, aflate la o distanță de până la 100 km.
Condiția este ca grupul de producători să fie stabilit şi menţinut ca o singură unitate de procesare.
Proiectul vine și cu înlesniri pentru crescătorii de vaci de lapte din aceste zone, în sensul reducerii numărului și frecvenței testelor de laborator.
un articol de
STELIAN RĂDESCU