„Eu sunt inginer de industria alimentară în specialitatea control şi expertiza produselor alimentare. M-am gândit că e ceva de viitor. Am avut mare noroc; imediat după ce am terminat facultatea, mi-am zis: accept primul job care mi se oferă! Şi a sosit ocazia să lucrez ca tehnolog într-o fabrică de preparate din carne în judeţul Suceava. Am simţit că am nevoie de experienţă. M-a atras şi iată! Au trecut 11 ani de când am rămas pe acest traseu!”, îşi aminteşte cu nostalgie Petre Bogdan.
O perioadă scurtă a lucrat în capitală, în câteva fabrici de capacitate ceva mai mare, care procesau circa 30-40 de tone de carne pe zi.
CÂND ŞI CUM A APĂRUT FABRICA ARTIZANALĂ?
„Întors la Galaţi, am accesat un start-up în valoare de 50 de mii de euro. Cu ce mai aveam eu strânşi, am achiziţionat utilaje specifice şi afumătoare. Am început foarte modest, într-un spaţiu închiriat. Iniţial, fusese o fabrică de pâine şi am convertit pâinea pe carne. În decembrie facem 4 ani de când am deschis capacitatea de producţie în Galaţi!”, ne-a declarat întreprinzătorul particular.
Fabrica este o capacitatea de serie mică, preparatele se produc artizanal, multe dintre operaţiuni sunt executate manual. Sunt cinci persoane angajate în producţie, bucata de carne se alege, se tranşează şi prepară cu multă atenţie pe toate fazele tehnologice.
Preţurile sunt… domestice: între 40 şi 60 de lei kilogramul. Oferta pusă la dispoziţia clienţilor este diversificată şi cuprinde salamuri de casă, de vară, haiducesc, specialitate de salam de curcan gândit şi realizat de tipVictoria.
De asemenea, există o gamă de produse din curcan: pastramă din pulpă de curcan, cârnaţi din curcan, pastramă din piept de curcan.
Adevărata provocare este pe zona de porc. Materia primă o avem de la Timişoara – fostul Comtim şi de la Marex Brăila. Furnizorii nu prea ne iau în serios, ne trimit ce rămâne!
PETRE BOGDAN
Proprietar carmangerie
REŢETE VECHI, ÎMBUNĂTĂŢITE
„Toate sunt reţetele sunt proprii şi respectă, în general, pe cele vechi, consacrate. La cârnaţii de casă, spre exemplu, se utilizează sare, piper, usturoi şi cimbru. La unele preparate noi mai venim şi cu alte condimente, cum ar fi boabele de ienibahar, boiaua dulce, busuioc, cimbru, maghiran, coriandru, boabe de muștar etc.
De asemenea, am intervenit în dozajul sării care trebuie să fie grunjoasă, fără iod, în sensul că la preparatele noastre folosim un procent mai mic şi o maturare pe perioadă mai lungă. Adaosul mic de sare presupune și un termen de valabilitate mai scurt. Ideea este ca produsele noastre să fie consumate şi de persoanele în vârstă, unele aflate la regim alimentar”, ne-a declarat Bogdan.
Bogdan spune că este atât de absorbit de munca sa încât visează și noaptea la rețete de fabricație. „În ultima perioadă am în lucru foarte multe idei pe carnea de oaie, care trebuie spus că nu este mai este accesibilă omului de rând, pastrama crudă ajungând la 70-80 de lei kilogramul în magazin. Ca să faci specialităţi, neaparat eşti obligat să ridici preţul!”, susţine producătorul gălăţean.
VREA SĂ CUCEREASCĂ BUCUREŞTIUL
Petre Bogdan a reuşit să obţină un credit bancar şi, începând din luna ianuarie se va muta într-un spaţiu propriu. Sigur că mai sunt multe de făcut, de îmbunătăţit, dar acestea vor fi realizate pas cu pas în timp.
„Încerc să mă focusez pe ceea ce fac şi pe planuri apropiate. Avem 3 puncte proprii de desfacere şi îmi doresc să mai deschidem anul acesta un magazin în Brăila şi două în Galaţi şi să încercăm cu degetul piaţa din Bucureşti”, dezvăluie Petre Bodgan din intenţiile sale.
LOCUL 1 ÎN JUDEŢUL GALAŢI
Firma Meatgal Factory fondată de Petre Bogdan deţine Locul 1 în Top Afaceri România 2022, la secţiunea Microintreprinderi, judetul Galaţi, domeniul 1013: Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre), conform bilanţului pe anul 2022.
Conform evidenţelor fiscale, în 2021, cifra afaceri s-a ridicat la 2.608.226 lei, iar profitul net a fost de 545.617 lei.
Compania înființată în 2017 are la această dată 9 angajaţi şi 4 puncte de lucru deschise în judeţele Brăila şi Galaţi.
un articol de
MARIAN MUŞAT