O combină de pantă şi un tractor bun la toate - Revista Ferma
6 minute de citit

O combină de pantă şi un tractor bun la toate

Bun gospodar, după cum îl caracterizează oamenii locului – nu întâmplător a prins patru mandate ca primar al comunei Ivăneşti, funcţie pe care o deţine şi în prezent -, acesta poartă o responsabilitate deosebită, având în subordine nu mai puţin de 14 sate. Un om energic şi cu mintea ageră, aşa cum ne-a lăsat nouă impresia, Vasile Novac se consideră, mai presus de orice, un curajos. Pentru că, spune el, îţi trebuie mult curaj să faci zootehnie în zilele noastre, când cu greu poţi găsi oameni serioşi pe care să-i angajezi, iar valorificarea producţiei reprezintă o provocare la fel de mare. 

combina Massey Ferguson Activa S 7345 MCS PL 1_b

12 ani de activitate intensă

De profesie medic veterinar, acesta s-a apucat de creşterea bovinelor în 2010. Accesase atunci un prim proiect european în valoare de 15.000 de euro, care însă nu a putut fi implementat. Plătise cuiva suma respectivă pentru achiziţia unor juninci gestante din Elveţia, însă persoana respectivă s-a dovedit a fi un impostor. A pierdut acei bani dar până la urmă a cumpărat animalele. „Am pornit cu nouă juninci gestante Angus. Am achiziţionat ulterior şi nişte exemplare de Bălţată Românească pe care le-am infuzat cu Angus. Dar în prezent nu mai facem metisări, ne-am axat doar pe vaca de carne, respectiv rasa Angus”, ne-a asigurat edilul, care în momentul de faţă deţine un efectiv de 200 de taurine, matcă plus tineret.

Foto 1 Vasile_Novac_b

”Combina este exact ce aveam nevoie. Pe lângă această caracteristică specială (compensarea pantelor – n.r.), am urmărit să avem şi un consum de carburant redus, dar şi o fiabilitate bună.” – VASILE NOVAC, Fermier și primar al comunei Ivăneşti, jud. Vaslui

Valorificarea, o mare problemă

Animalele sunt ţinute pe păşune. În general, femelele sunt păstrate în fermă, iar tăuraşii sunt îngrăşaţi până ating greutatea de cel puţin 250 kg, după care vin vânduţi, de obicei la vârsta de 6-7 luni. Din păcate, cererea pe piaţa internă este destul de slabă. „Românul nu este încă educat să consume carne de bovină premium. Din cauza asta nu putem spune că ceea ce facem noi este o afacere foarte profitabilă. Mă frustrează gândul că în fiecare an sunt trimişi la export tăuraşi, iar românii nu prea ştiu ce e aia o carne de vită adevărată. Deşi foarte multă lume spune că vrea să consume hrană ecologică, în realitate puţini sunt cei cărora chiar le pasă. Unii preferă să cumpere din supermarket şi dacă vin direct la sursă, adică la poarta fermei, strâmbă din nas că li se pare scump”, constată cu regret Vasile Novac.

tractor Massey Ferguson in ferma lui Vasile Novac1_b


Investiţii bine gândite

Pentru că geografia terenurilor pe care le lucrează este extrem de variată, acesta a ales să achiziţioneze o combină de pantă Massey Ferguson de la SIGMA România. De asemenea, pentru că a urmărit să-şi optimizeze costurile din fermă a investit şi într-un tractor Massey Ferguson de 165 CP. Combina a fost cumpărată anul trecut, iar tractorul în primăvară. „Am optat pentru modelul Activa S 7345 MCS PL pentru că noi aici în zonă avem suprafeţe în pantă. Combina e o adevărată bijuterie. A prins deja două campanii întregi de recoltat cereale păioase şi plante prăşitoare. Anul trecut, pe o suprafaţă compactă de 39 ha, am recoltat floarea-soarelui cu o medie a consumului de 10 litri/ha, ceea ce este extraordinar pentru o combină. Nu mi-a venit să cred”, ne-a mărturisit primarul din Ivăneşti. În momentul vizitei noastre, la mijloc de septembrie, am putut-o vedea în plină acţiune, la recoltat de floare, pe o solă cu elevaţie destul de mare.

 

Compensarea pantelor

Chiar dacă terenul este în pantă, combina are o poziţionare orizontală, comportându-se ca şi cum ar lucra în plan drept. Acest model poate compensa o înclinaţie de până la 25 de grade. „Puntea faţă la această combină este deformabilă sub forma unui paralelogram, care se înclină sau se ridică şi coboară în funcţie de arhitectura terenului, compensând diferenţele de nivel. Calitatea materialului recoltat este la un nivel superior, chiar şi în condiţii de lucru dificile, iar pierderile sunt minime datorită sistemului Paralevel”, a ţinut să precizeze Alexandru Antonesei, brand manager Massey Ferguson la Sigma CVM România, care ne-a însoţit în această vizită. Vasile Novac nu-şi putea dori altceva de la această combină, special concepută pentru suprafeţele colinare.

 

Tractorul ideal pentru fermele mixte

În ceea ce priveşte tractorul, tot un Massey Ferguson, modelul 7716 S, edilul din Ivăneşti are numai cuvinte de apreciere. „Foarte echilibrat şi eficient din punct de vedere economic, este un tractor versatil, pe care noi îl folosim nu doar la diferite lucrări specifice agriculturii de câmp, ci şi în sectorul zootehnic. Este ideal într-o fermă mixtă, aşa cum am eu. Cu el facem arăturile, discuim, îl folosim la balotat baloţi de dimensiuni mari, de 340 kg. De asemenea, manipulăm cu el aceşti baloţi, îi încarcă în remorcă şi apoi îi descarcă în fânar sau îi transportă acolo unde animalele îi valorifică. Munci care de obicei necesită forţă şi tracţiune sporite. Totodată, îl folosim pe păşune, la îndepărtarea dejecţiilor solide, care vin depozitate în platforma de unde, în final, tot el încarcă remorca tehnologică cu care împrăştiem gunoiul de grajd pe câmp. Un tractor pe care noi îl folosim practic la orice”, a recunoscut medicul veterinar.

tractor Massey Ferguson in ferma lui Vasile Novac2_b


ORZUL, CULTURA ANULUI

Pe lângă cele 200 ha de păşune, acesta exploatează şi circa 300 ha de culturi agricole. Suprafeţe care au fost serios afectate anul acesta din cauza secetei. „Lipsa precipitaţiilor ne-a diminuat producţiile, mai ales la culturile însămânţate în primăvară. Dacă aveam măcar 40 de litri de ploaie în luna iunie, puteam obţine un profit de 4-5 sute de mii de lei pe fermă. Aşa, am rămas cumva la limita profitabilităţii. Ne-am scos cu orzul, care a performat destul de bine anul acesta. Am obţinut o producţie medie de aproape 4,4 t/ha, în timp ce la grâu am recoltat în jur de 3.200 kg/ha, sub media ultimilor ani. Nu cultivăm rapiţă, pentru că e o cultură mai pretenţioasă, dar nu exclud ca pe viitor să o includem în asolament”, a menţionat fermierul vasluian Vasile Novac.

combina Massey Ferguson Activa S 7345 MCS PL 2_b


DATE DE CONTACT

SIGMA ROMANIA_b

 

Sigma CVM Romania S.R.L.
Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4,
013981, Bucuresti, Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro;

www.saracakis.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →