O boală nouă fără leac face ravagii în culturile de ceapă de primăvară din bazinul legumicol Bădălan.
„Acum nu știu dacă sunt mai mult de 30-40 hectare cultivate. Cauza? O boală nouă, fără leac, care se numește Stemphylium – boala frunzei şi a bulbului de ceapă, de care nu au auzit nici chiar unii profesori de fitopatologie horticolă. Cel mai probabil a venit odată cu sămânța din import, deoarece cu nici 10 ani în urmă nu erau infestate câmpurile”, susține Daniel Ciuhureanu, producător agricol care cultivă peste 250 ha de teren cu culturi de câmp, din care câteva zeci cu ceapă și alte rădăcinoase.
BOALA FRUNZEI ŞI A BULBULUI DE CEAPĂ
Daniel Ciuhureanu: „În goana cu Green Deal (Pactul Verde European) s-au scos foarte multe dintre pesticidele care altădată erau eficiente în lupta cu bolile și dăunătorii, iar ce s-a introdus în locul acestora e un fel de… pistol cu apă!”
Daniel Ciuhureanu precizează că vectorul care transmite boala frunzei şi a bulbului de ceapă este tripsul, dăunător foarte greu de combătut: „Acesta pleacă de pe grâu, de pe orz când începe să se usuce paiul și se întărește bobul, adică la începutul lui iunie, și migrează spre ceapă”.
PRODUCȚIA DE CEAPĂ A SCĂZUT SUB 50%
„Nu mai semăn ceapă de primăvară de vreo 5-6 ani, cel mai mult am avut 50 ha. Produceam și 60 de tone la hectar și dacă am văzut că am scăzut la 15-20 tone/ha, am spus pas și am și renunțat”, precizează Ciuhureanu.
Daniel Ciuhureanu: „E ultima încercare de cultivare, dacă nu reușim vom renunța!”
„Noi am rămas ultimii cultivatori de ceapă de primăvară pe baltă (zona Bădălan n.n.), din cauza bolii Stemphylium am rămas cu 40 de hectare”, ne-a declarat ing. Alecs Marciuc, specialistul a mai multor firme din grupul de producători Brateșleg.
„După Paști o să începem semănatul cepei de primăvară pe terenurile unde avem irigarea prin picurare. (Se spune că boala frunzei şi a bulbului de ceapă e mai virulentă la culturile udate prin aspersie).
Mai încercăm și anul acesta și dacă nu o să avem succes, cred că o să renunțăm la această cultură de nișă și o să rămânem doar pe cea de toamnă. Ceapa de primăvară e foarte bună pentru depozitare și pentru a fi vândută în perioada iernii, pe câtă vreme cea de toamnă trebuie livrată până în august”, explică el.
BOALA FRUNZEI ŞI A BULBULUI DE CEAPĂ (STEMPHYLIUM)
„În perioada, 15-25 iunie apar primele simptome ale bolii frunzei şi a bulbului de ceapă (Stemphylium) care poate provoca pierderi de producţie de până la 60-90%.
Inițial infecţiile apar pe frunze şi pe foile bulbilor, de culoare galben deschis înspre maro, leziunile se extind pe partea unde frunzele intră în contact direct cu vântul. Când atmosfera e foarte încărcată și umiditatea în aer e foarte ridicată, atunci e atacul cel mai agresiv.
O BOALĂ NOUĂ FĂRĂ LEAC
Alecs Marciuc: ”Am încercat toate substanțele, toate moleculele de pe piață, nu am reușit să-i dăm de capăt! Nu am putut controla boala cu toate tratamentele aplicate la timp, exact ca la carte, nu s-o combatem sau să o eradicăm!
PRACTICI AGRICOLE PENTRU UN BUN MANAGEMENT
Pentru a gestiona boala Stemphylium la frunză sunt recomandate:
- Rotaţia culturilor din specia Aliam la 5-6 ani;
- Evitarea plantării dese;
- Irigarea pe sol sau picurare, mai degrabă decât aspersia;
- Drenarea câmpurilor cu evitarea băltirilor;
- Cultivarea solului (îmbunătăţirea penetrării aerului, a apei şi a nutriţilor şi un atent control al buruienilor);
- Evitarea fertilizării excesive cu azot;
- Distrugerea rezidiuurile de la culturile infestate după recoltare (îngroparea sau arderea resturilor de ceapă);
- Utilizarea varietăţilor de ceapă cu toleranță ridicată;
- Amânarea timpul de semănare.
Consultă GHIDUL INFORMATIV PENTRU RECUNOAŞTEREA BOLILOR ŞI DĂUNĂTORILOR LA CEAPĂ, USTUROI ŞI PRAZ
Citește și: Stemphylium este cauzată de o ciupercă (agent patogen): pleospora Allii, cunoscut ca şi stemphylium vesicarium, care dă numele bolii.