Cele mai recente cifre confirmă faptul că numărul total de ovine a scăzut semnificativ în Europa în ultimele 12 luni.
S-au înregistrat reduceri considerabile ale producției de carne de miel în Marea Britanie, Irlanda, Franța și Spania.
Singurul ”avantaj” al acestei tendințe a fost o creștere semnificativă a prețurilor la miei. De fapt, prețurile record la oi au fost stabilite în Irlanda în primele luni ale anului 2024, scrie Agriland.
„Totul ține de echilibru. Extinderea suprafețelor împădurite reduce cantitatea de teren disponibilă pentru crescătorii de oi. Cu toate acestea, creșterea oilor s-a dovedit a fi una dintre cele mai durabile practici de producție care pot fi urmate în agricultură”, spune reprezentantul crescătorilor irlandezi de ovine.
Potrivit CE, o serie de factori reprezentativi contribuie acum la reducerea la nivel european a numărului de ovine:
- profilul de vârstă al fermierilor
- accesul la teren
- costul forței de muncă
- schimbările de politici de mediu care vizează utilizarea terenurilor
La toate acestea se adaugă creșterea presiunii bolilor în Marea Britanie și în Europa. Între timp, costurile de intrare în fermă rămân ridicate.
ROMÂNIA, SUB SECUREA PESTEI MICILOR RUMEGĂTOARE
Țara noastră se menține pe locul al doilea în Europa la efectivele de ovine, cu 10 milioane de capete, iar în România intră 285 de milioane de euro doar din exportul de oaie!
La 1 august, în România existau 37 de focare de pesta micilor rumegătoare (PMR), fiind afectate 218.756 de ovine și caprine. Sunt ultimele date oficiale transmise de ANSVSA.