„Cea mai gravă problemă în Uniune este asigurara hranei pentru bovine. Din cauza secetei nu am reuşit să refacem stocurile de mâncare decât la un nivel de 50-60 la sută”, ne-a declarat Daniel Frei, crescător din Satu Mare, preşedintele Cooperativei Samus Lact şi liderul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST) BOVICOOP.
CRESCĂTORII RENUNŢĂ LA VACI
Daniel Frei are 70 de bovine la muls şi 80 vaci înţărcate, juninci şi viţei. Dacă intenţionează să menţină efectivul de animale va fi obligat să mai cumpere hrană; altă variantă ar fi să abatorizeze sau să vândă tineretul, aşa cum mulţi crescători o fac.
„Săptămânal ne anunţă cooperatorii că renunţă la animale pentru că nu mai au stocuri de mâncare, multe dintre văcuţe sunt în lactaţie. La abator, au scăzut preţurile, pentru un tăuraş bine crescut fermierii primesc undeva la 17 lei kg de carcasă, nu au ce face… sunt în situaţia în care vând să reducă din daune”.
Crescătorii de animale mai sunt îngrijoraţi şi dintr-un alt motiv. Dacă vor ieşi pe pierdere din punct de vedere contabil, anul acesta vor avea probleme cu băncile care le finanţează activitatea. Neavând acces la liniile de credit vor vinde din animale să poată continua…
AJUTORUL TREBUIE ÎNCASAT CÂT MAI REPEDE!
„Noi, la nivel de cooperativă, ne facem toate calculele şi încercăm să-i ajutăm şi pe alţii, dar sunt fermieri care au vândut şi care ştiu că vor să vândă ca să scape de fermă. Şi eu la rândul meu m-am gândit la aşa ceva! E bătaie de joc ce se întâmplă! Noi care producem lapte stăm şi ne milogim pentru un ajutor de stat, de 70 de euro, în timp ce alţii care vând produse cu uleiuri vegetale hidrogenate fac profituri uriaşe iar Ministerul Agriculturii nu a făcut nimic în domeniul ăsta! Abia mai suntem o mână de oameni care facem vacă de lapte”, a precizat cu tristeţe Daniel Frei.
Pe lângă problemele specifice ale sectorului, a venit războiul, s-au scumpit toate inputurile, motorina, curentul electric, a venit seceta destul de agresivă şi nu reuşesc să asigure stocurile de hrană pentru animale să relanseze producţia de lapte.
„Ajutorul de 73 de euro/vacă promis de Ministerul Agriculturii ar fi o gură de oxigem pentru noi, dar neaparat banii trebuie încasaţi să ne cumpărăm un minim de furaj ca să putem trece peste iarnă; apoi vom vedea cum o s-o ducem pe mai departe”, a susţinut liderul Samus Lact.
Noi, cei care suntem din judeţele cu secetă cumplită, umblăm să ne căutăm furaje în zonele unde precipitaţiile au ajutat culturile. Chiar şi eu m-am dus şi am cumpărat din Maramureş 40 de baloţi mari de fân la 250 de lei.
DANIEL FREI
Preşedinte UNCST – BOVICOOP
VACA DE LAPTE E PE PIERDERE
Şi în exploataţia lui, Daniel Frei se confruntă cu insuficienţa unei furajări echilibrate.
”În ultimii 16 ani, de când am această fermă de bovine, o situație mai grea decât anul acesta nu am mai întâmpinat. Eu hrănesc vaca de lapte cu siloz de porumb şi paie (mai mult tain de supravieţuire) să umplu burta animalului să nu-mi urle în grajd. Cu fân furajez doar tineretul, vacile înțărcate și vițeii, undeva la 4-5 baloți pe zi, asta înseamnă lunar cam 30.000 de lei doar pentru furajare.
Ca să producă şi lapte, trebuie să cumpere şroturi, porumb, grâu, fânuri. „Cheltui cu o vacă 84 de lei zilnic. Trebuie luat în calcul nu numai raţia de hrană, ci toate costurile: curentul electric, motorina, amortizarea utilajelor, colaboratorii – fie ei, contabil, medic veterinar, tehnician, salariile angajaţilor… Şi cum o vacă dă 25 de litri de lapte la zi, vândut cu 2,8-2,9 lei pe litru, ajunge undeva la 70 de lei. Deci, eu sunt în pierdere cu peste 10 lei pe vacă.
De asemenea, eu îmi fac lunar calculele şi îmi iese un cost de producție de 3,25 lei pe litrul de lapte, deci, am o pierdere de 35-45 de bani/litru. Şi în cooperativă la fel, sunt ferme cu minusuri de 20.000-25.000 lei în fiecare lună, timp ce cantitatea de lapte livrat zilnic a scăzut la 24.000 de litri de la 29.000 litri cât a fost în luna mai. Procesatorii ne-au atenționat că trebuie să le livrăm laptele din contract și s-ar putea să plătim penalități. Nu știu cât timp o să o mai putem duce”, a declarat Daniel Frei.
ZOOTEHNIA, VACA DE MULS ABANDONATĂ DE STAT
Daniel Frei, ca toţi fermierii care au animale, nu-şi ascunde revolta faţă de dezinteresul manifestat de stat vizavi de zootehnie. De aceea a organizat la sfârşitul lunii noiembrie un protest de avertisment în Satu Mare şi dacă nu vor fi rezolvate favorabil revendicările va continua o acţiune la nivel de ţară.
“Noi, crescătorii sunt disperaţi, avem nevoie de o soluție de urgență. Ministerul Agriculturii a dat despăgubiri în sectorul vegetal pentru cultura mare, dar au uitat de noi, de crescătorii de vaci, au omis pășunea, au omis lucerna, trifoiul. Niciun stat europen nu-şi lasă zootehnia la nivelul cum e în România. Pe lângă faptul că produce mâncare, angajează un număr de oameni şi menţine populaţia în mediul rural, zootehnia mai mişcă şi o parte din industrie. Noi cumpărăm utilaje, piese de schimb, medicamente pentru animale, detergeţi, dezinfectanţi… Industria, ca şi zootehnia, plăte taxe la stat!”, a susţinut liderul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST) – BOVICOOP.
ŞI PROIECTELE-S ÎN CUMPĂNĂ!
Liderul UNCST – BOVICOOP e în dilemă. Are un proiect depus în valorare 300 mii de euro pentru tehnologizarea fermei şi se gândeşte dacă merită să-l implementeze sau nu, în condiţiile astea destul de complicate!
„Am avut o situaţie cu un crescător de vaci cu lapte care a făcut un proiect pentru construcţia unui grajd şi nu reuşise să plătească toate ratele. A intrat în insolvenţă la ultima tranşă de plată. Cooperativa i-a plătit în avans laptele pe un an de zile ca să-i salvăm ferma”, a povestit Daniel Frei.
un articol de
MARIAN MUŞAT