Nu (prea) avem subvenţii - Revista Ferma
4 minute de citit

Nu (prea) avem subvenţii

daniela giurca m Nu (prea) avem subvenţii

Poate că subiectul ar fi trebuit discutat cu câteva luni înainte de aprobarea bugetului naţional şi implicit a celui alocat Agriculturii.

 “Spre sfarşitul lunii martie, statul român încă se gândeşte care va fi bugetul agriculturii pe anul în curs, pentru ca apoi să afle cât poate aloca pentru subvenţii
Viorel Matei, preşedinte FNPAR

Peşedintele FNPAR, Viorel Matei, şi-a expus critica la adresa autorităţilor, spunând că statul român susţine demagogic că îşi doreşte fermieri puternici şi, de asemenea, să facă din potenţialul pe care îl are agricultura unul profitabil, capabil să hrănească 80 de milioane de oameni.

Mai mult, o dată la câţiva ani electorali, fermierii români primesc un dispreţ maxim faţă de munca lor. Spre exemplu, după ce fermierii au intrat bine în campania agricolă de primăvară, autorităţile statului încep să pună pe hârtie subvenţiile pe care le-ar putea suporta bugetul MADR pe anul în curs, pe care abia apoi să le notifice Unuinii Europene spre aprobare.

Potrivit lui Matei, tot acest demers – care de foarte multe ori, aşa cum am văzut în ultimii anii, depăşeşte chiar şi perioada de recoltare a culturii pe care fermierul ar fi vrut/putut s-o înfiinţeze – se încheie cu următoarele rezultate: întârzieri la încasarea subvenţiilor şi inutilitatea lor în practica agricolă, având doar rol de închidere a unei balanţe contabile.

Preşedintele FNPAR consideră că, în acest fel, nu avem dreptul să ne uităm în alte curţi europene, pentru a face similitudini, deoarece sigur nu vom putea concura niciodată cu alte state membre. Însă, în opinia acestuia, cel mai grav lucru este faptul că bugetul pentru agricultură nu a fost discutat cu partenerii sociali, “de parcă acesta nu ar afecta fermierii, ci ar avea importanţă doar pentru parlamentari şi executiv”, a conchis acesta.

De cealaltă parte, reprezentanta Ministerului Agriculturii – Daniela Giurca, Director al Direcţiei generale politici în sectorul vegetal din cadrul MADR, a enumerat posibilele forme de sprijin cu care fermierii ar putea, cel mult, să-şi schiţeze un plan de afaceri pentru anul curent.

Enumerate, subvenţiile par multe, însă mult mai important este cuantumul lor. În plus,  numeroasa rostire a termenilor “probabil” “dacă”, “aproximativ”, din discursul reprezentantului MADR, ne atrag atenţia asupra incertitudinii acestor forme de sprijin.

Închei cu speranţa că apropierea de un an electoral va aduce destulă responsabilitate parlamentară pentru a asigura un buget atractiv, cel puţin până la finalul campaniei… agricole.

 

Forme de sprijin în 2011

• plata unică pe suprafaţă (SAPS) – componenta europeană – se va ridica la aproximativ 100 de euro;
• notificarea CNDP la aproximativ 74 euro, în limita disponibilităţii bugetare;
• ajutorul la motorină: pentru 50% din cantitatea de motorină solicitată s-ar putea plăti 2 lei pe litru, dar nu mai mult de 15.000 de euro pe beneficiar;

• subvenţionarea dobânzii la credite: aproximativ 5-10% pe an din dobanda plătită la bancă;
• sprijin pentru agricultura ecologică;
• sprijin pentru reconversie viticolă;

• subvenţionarea primei de asigurare pentru agricultură, aproximativ 5-10% din valoarea asigurării;
• schema de sprijin pentru calamităţi – este în faza de dezbatere cu asociaţiile profesionale;
• pentru sectorul zootehnic, CNDP-ul ar putea creşte cu 30% faţă de anul trecut;

• măsurile pentru bunăstare la porc şi pasăre, ca şi anul trecut;
• sprijin pentru neutralizarea deşeurilor de origine animală;
• fonduri alocate prin Programul Naţional Apicol;

• sprijin pentru ameliorarea raselor de animale şi pentru controlul productiei de lapte;
• sprijin pentru conservarea patrimoniului genetic.


SAPS 2011: 100 euro/hectar

În 2011, componenta europeană a plăţii unice pe suprafaţă (SAPS) se va ridica la aproximativ 100 de euro, iar contribuţia de la bugetul de stat va fi cel puţin egală cu cea din 2010, maximul permis de UE fiind de 74 euro/ha, potrivit reprezentanţilor MADR, care ne asigură, referitor la subvenţia europeană, că “vom cere un avans din această sumă, probabil jumătate, aşa cum s-a întâmplat anul trecut”, a spus Daniela Giurca.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →